Мярката беше обявена на брифинг на здравните власти

Публикуваха заповедта, с която от четвъртък зеленият сертификат в България става задължителен за редица дейности на закрито. Документът ще бъде пропуск за големи търговски магазини, молове, заведения, спортни дейности на закрито, галерии, кина, театри. Сертификати ще се изискват и от децата, но само ако са над 12- годишна възраст.

От четвъртък: Всички дейности на закрито - само срещу "зелен" сертификат 

Всички обекти, които не отговарят на изискванията за зелен сертификат, ще бъдат затворени утре в полунощ. Разписани са и правилата, при които всички ученици ще минават изцяло на онлайн обучение.

Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък и ще продължи да действа "дотогава, докато даде резултат", обясни министърът. "Зелен" сертификат се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест (за срок до 72 часа) или антигенен тест (до 48 часа).

Затварят училищата в общините с висока заболеваемост

Със заповедта се въвежда изискване за "зелен" сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра (с изключение на аптеки, хранителни магазини и банки), фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. 

Ето и пълния текст на заповедта:

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.