След обявяване на мерките е имало срив в онлайн системата

Срив на системата за издаване на онлайн сертификати след обявяване на новите мерки. Това се случи в момент, в който хиляди хора опитваха да изтеглят документа си онлайн. При  опит за влизане в системата изписва, че трябва да се „изчака”.

Колко време ще важат сертификатите за ваксинирани и преболедували

По-рано днес от „Информационно обслужване”,  които поддържат сайта, съобщиха, че се теглят по над 1000 сертификата в минута. Само вчера след обявяване на  мерки са изтеглени близо 50 000 документа, като 32 500 са изтеглени след 19.00 ч. във вторник.

В действителност хората, които разполагат с документ в България, са много повече, тъй като част от тях ги получават на хартия от личните си лекари или от ваксинационни центрове.

Системата за генериране на европейски COVID сертификат, която беше изградена от „Информационно обслужване“, влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г. България беше сред първите 7 държави, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският регламент (ЕС) 2021/953 да стане задължителен за всички държави от ЕС.

Как да получим "зелен" сертификат и колко време важи

До този момент системата е генерирала общо 1.393 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл. Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза. Над 1 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.

Публикуваха заповедта за новите здравни мерки

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от сайта на НЗИС https://www.his.bg/bg/dgc и да го съхраняват в мобилните си устройства. През август 2021 г. „Информационно обслужване“ АД осигури възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип „портфейл“ на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS.

 

 

Разработената функционалност облекчава максимално гражданите, които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата, както и проверяващите, които лесно и бързо могат да верифицират документа. Сертификатът е достъпен и в PDF формат, който е подходящ за разпечатване на хартия.

И въпреки огромния интерес всъщност много хора продължават да не знаят как и откъде да получат сертификата си. Освен на сайта, документът може да получите от личен лекар или ваксинационен пункт. Сертификати се издават на ваксинирани, преболедували или тествани за COVID-19 – независимо дали с антигенен или PCR тест. Но валидността е различна – PCR тестът важи 72 часа, а антигенният тест – 48 часа. След изтегляне сертификатът можете да съхранявате и на мобилния си телефон.

А в редакцията ни постъпиха множество  въпроси от зрители. Най-честите  от тях са: „Какво ще се случи с преболедувалите, които имат голямо количество антитела, но нямат право на зелен сертификат, защото е минал по-голям период”. А Атанас Петров пита щом „антигенният тест се приема като основание за карантина, защо не се приема, като доказателство, че сме изкарали COVID-19?”- Този проблем според министъраще бъде решен - до дни системата трябва да се промени, така че в нея да влизат и антигените тестове. 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.