Тя се срещна с любители на изкуството

Габриела фон Хабсбург - внучката на последния австрийски император, посети страната ни, за да представи скулптурите си от последните години и да се срещне с любителите на изкуството.

СИНЯ КРЪВ: Историята на Габриела фон Хабсбург (ВИДЕО)

В изложбата са включени скулптури на художничката, които показват отношението й към модерната форма, характера и изразителността на материалите. Макар да работи със стомана, Габриела фон Хабсбург показва не силата, а крехкостта на формите. Творбите й комуникират с пространството, представлявайки геометрични композиции с отворена форма, така че мислено да могат да бъдат продължени.

„Точно както в музиката паузата засилва изражението, скулптурата също оказва своето въздействие чрез умишлено създадени празни пространства и празноти. Скулптурата е свързване с космоса“, казва Габриела фон Хабсбург.

Габриела фон Хабсбург е сред съвременните представителки на модернизма. Дългогодишната й работа в изучаване на формите и материала е свързана с постигането на визуална хармония, както и със стремеж към перфекционизъм и максимална естетическа опростеност и чистота. „You Can Say that Again“ е първата самостоятелна изложба на авторката в страната ни.

Изложбата е организирана от Art Agency, куратор е международния арт дилър Стефан Стоянов и се осъществява с подкрепата на Кремена и Кирил Домусчиеви.На откриването на експозицията присъства и Симеон Сакскобургготски. За синята кръв, творческото вдъхновение и талантът разказва Дилян Калчев.

Повече гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.