"Отдавна има ваксини, всеки ден експерти призовават хората да се ваксинират", подчерта държавният глава

На срещата на върха на лидерите от ЕС стана ясно, че няма изгледи ценита на енергията да паднат скоро, а решението на проблема засега остава в ръцете на отделните страни. Европейският съвет пое ангажимент да анализира последствията за потребителите и едва след това да потърси колективно решение. Различните позиции на лидерите в спора между Полша и Брюксел за Върховенстото на закона също не намериха компромис.

Радев: Проблемът с поскъпването на енергията е общоевропейски (ВИДЕО)

"Пандемията в Източна Европа се разгаря, ние не трябва да изтощаваме лекарите си". Това заяви след края на двудневния Европейски съвет в Брюксел президентът Румен Радев. Той коментира и процеса на ваксинация у нас.

"Отдавна има ваксини, всеки ден експерти призовават хората да се ваксинират. За жалост в България и Румъния – това е ситуацията. В останалата част на ЕС има държави с над 75% имунизирано население. Трябва да има ясно разбиране за това какви може да са последствията от пандемията. Тя се разгаря отново в Източна Европа. Призовавам за съзнателност и разбиране. Някои от действията на служебния кабинет подлежат на критики, но трябва да направим всичко възможно да не допуснем пик на заразата. Не трябва да изтощаваме нашите лекари", категоричен бе държавният глава.

"Уточнявахме много аспекти по външната миграция. ЕС полага усилия да решава проблема далеч от границите си. Има предложения да се засили политиката на реадмисия и да се работи в тясно сътрудничество с Турция, Ливан и Египет. Призовах за ясен оперативен план за охраната по външните граници, особено сухопътните, каквато е тази на България. В случай, че натискът нарасне рязко, трябва да има разписани действия", подчерта Радев. 

Той сподели, че е провел няколко разговора с германския канцлер Ангела Меркел. "Основна тема беше евроинтеграцията на Северна Македония, която тя си е поставила за основна цел", посочи президентът. 

Радев: Държавата и бизнесът постигнаха консенсус в кризата със скъпия ток

По отношение на въпроса с енергетиката и високите цени на тока той подчерта, че ЕС категорично не се е ангажирал с финансова и конкретна помощ в тази ситуация. "Отговорността беше прехвърлена към страните членки и техните финансови възможности”.

Ще бъде извършена обаче проверка на енергийните пазари, включително тези на газ. Целта е да се ограничи спекулата на борсите и ако има нередности – те да бъдат отстранени своевременно. Резултатите ще бъдат готови през ноември.

Репортер: Антоанета Николова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.