Семействата имат право на помощ от държавата

И учениците във варна преминават към онлайн обучение. А междувременно родители поискаха отмяна на дистанционното училище и подадоха жалба срещу заповедта на министъра в съда. Според тях тя е в разрез с Конституцията и Закона за училищното и предучилищното образование.  Децата, които преминават към дистанционно обучение, се увеличават. В момента се обсъжда дали и учениците в Шумен да преминат към онлайн обучение. Според МЗ близо 12 процента от паралелките в цялата страна учат дистанционно.

Никола вече е втори клас. Но за пореден път сяда зад монитора. Онлайн обучението е изпитание и за него, и за майка му.

„Чисто технологично има още нужда от помощ, когато нещо стане. Аз помагам доколкото мога”, споделя  Гергана, майка на Никола.

Ако сегашните мерки не дадат резултат: Възможен е и локдаун (ОБЗОР)

Трудности срещат и учителите. Още след първия час интернетът  на госпожа Хаджийска спира. „Това е мъка, мъка е”, категорична е  Виктория Хаджийска, начален учител, 107 СУ. И допълва: „В момента аз съм притеснена, защото се чувствам непълноценна и олеквам в очите на децата, на родителите. Как децата да разберат тесен, широк ред, движение на ръката. Кой гледа, кой не гледа. Ако се случи и по-сложна буква?”

Здравето и обучението не трябва да се противопоставят – смята Диана, която е майка на деветокласник. И подкрепя децата да си останат вкъщи.

Денков: Ако въведем зелен сертификат за учителите веднага, това ще доведе до криза

„Единствено се приписват пропуски само на него. При препълнени болници и при изнемогване на лекарски персонал, е недопустимо дори да се повдига темата”, посочва Диана Йончева, родител на деветокласник.

Ако децата не се върнат в клас - от здравна кризата може да се превърне в образователна - смята  столичният заместник кмета по образование.

„Но ще остане едно необразовано поколение. Децата във 2 и 3 клас не могат да пишат”, категоричен е Мирослав Боршош, зам.-кмет на София.

Боршош: В момента нищо не налага затварянето на училищата

А родители атакуваха заповедта на образователния министър в съда.Според тях  нарушава правото на труд на родителите и обучение на децата. И  настояват час по-скоро да се отмени.

 „Тя е абсолютно бланкетна, не посочва за какъв срок са тези ограничения, при какви обстоятелства ще отпаднат. Училищата са лесна мишена. Да покажеш, че нещо правиш с това прекъсване на връзка между ученици и учители особено в начален етап. Могат да нанесат необратими травми”, посочва Жулиета Мандажиева -  адвокат, автор на жалбата.

От образователното министерство обясниха, че заповедта следва препоръките на здравните власти. А според тях присъствието в час се прекратява при заболеваемост при над 750 на 100 хиляди души.  Тъй като не може да се предвиди на коя дата ще се случи това, няма посочен срок в заповедта. 

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска градина или ясла заради противоепидемичните мерки, имат право на помощ от държавата. Условието е, възрастните да са принудени да излязат в неплатен отпуск. А онлайн обучението да е за над 10 дни.  Семействата с едно дете имат право на  650 лева. С две или повече деца –   975 лева. 

Ако ограниченията в конкретния месец са въведени за срок между 6 и 10 дни, семействата с по едно дете могат да получат 325 лв, а с две или повече 487 лв.

При ограничения под 5 дни - помощта е съответно 162 и 243 лева.

За да получат помощта, родителите трябва да отговарят и на изисквания, свързани с месечния им доход. Така средният доход на човек от семейството, трябва да е по-нисък или равен на 975 лева. Което означава, че семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв, а с две или повече деца до 3900 лв. Право на  помощ ще имат и родителите, които са останали без работа и нямат право на обезщетение за безработица или то е по-ниско от 975 лв.

„Помощта е месечна и целева. Кандидатства се еднократно през годината”, заяви Анелия Василева от Агенция социално подпомагане.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.