„Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители", каза още той

„Не можем да въведем зелен сертификат за учителите веднага, защото това ще доведе до кризисна ситуация в системата”. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков в студиото на „Здравей, България”.

„Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. Ако има гратисен период, тогава това трябва да се изговори със социалните партньори – синдикати и директори, така че да се разберем какво правим. Нямаше време за тази комуникация”, каза Денков. И добави: „Направихме всичко възможно да убедим учителите да се ваксинират. Ако те и сега не го видят – какво да направим? Пак ще се разболяват и пак няма да има ученици в училищата, но не защото министърът е забранил, а защото няма да има кой да ги учи”.

Зам.-здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители също със зелен сертификат

Той беше категоричен, че „зеленият сертификат не поробва, а освобождава”. „Хората, които искат да няма мерки, да не се ваксинираме и да си живеем нормалния живот – лъжат. Няма такова нещо в света. Свободата дойде в Англия, Италия, Дания, Испания тогава, когато хората се ваксинираха. Тези, които казват, че свободата идва без мерки и ваксини, те просто лъжат”, коментира министърът.

„Експертите в Министерството на здравеопазването решават кое е най-доброто. Аз участвам в тези дискусии само за да кажа какво е приемливо в образователната система и какво не. Ако те са решили, че това, което се случва е най-доброто, аз им вярвам”, коментира още той.  

Кои ученици ще учат онлайн от днес

„Аз не съм политик, а учен. Вярвам на науката, на медицината. Всичко, което правя, е на базата на това, което знае медицината. Имаме вече примери, че мерките, включително ваксинацията и дистанцията, работят. Всичко останало са празни приказки”, добави Денков.

По думите му в момента болниците се пълнят много бързо и капацитетът им е почти запълнен. „Нещо трябва да се направи. Изборите са или локдаун, или да се върви към зелен сертификат. Предложението за него е на експертите от Министерството на здравеопазването, аз им вярвам”, посочи министърът.

Протестиращи нападнаха министър Денков (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той коментира и нападението над него от протестиращи. „Не мисля, че има нещо особено интересно. Отивах към МОН, където трябваше да си свърша работата. Ако ме питате за мен каква е тази случка – това е случката, в която ми пречеха да си свърша работата”, каза Денков. И добави: „Смятам, че тези хора са изключение. Аз съм дълбоко убеден, че българите са миролюбиво настроени”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.