То е богато на витамини

Киселото зеле е много по-ценно и здравословно от прясното бяло зеле, казва диетологът Андрей Золотарев. Зелето е богато на витамини, включително витамин С, който, когато то ферментира, става по-активен. Преди дълги пътувания моряците са вземали на борда бъчви с кисело зеле, за да избегнат скорбута. Този продукт обаче има и други ценни качества, отбеляза Золотарев.

Как да спрем дадено заболяване чрез храненето? (ВИДЕО)

„Най-важното и уникално свойство на този продукт е, че той може почти напълно да реши проблема с намаляването на полезните бактерии в червата. То съдържа доста голямо количество диетични фибри, които са добра храна за вашата микрофлора. Имунитетът до голяма степен зависи именно от работата на червата“, обясни диетологът.

ОТНОВО ВЪВ ФОРМА: Как да си направим домашна детокс терапия? (ВИДЕО)

Лекарят посъветва да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Според него това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност. Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им , а за подобряване на вкусовите му качества.

Ако към зелето добавите и туршия от моркови ефектът ще бъде още по-добър.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС