Нутригенетиката намалява с над 30 % риска от травми, подобрява издръжливостта и продуктивността

Цяла наука се занимава с взаимоздействията на храните с нашите гени. Тя се нарича нутригенитека. А можем ли хранейки се да спрем появата на дадено заболяне? Нутриционистът Весела Ламбер говори по темата в "Пулс".

Микробиомите формират имунната система. Определят как се борим с вируси, как реагираме на алергии и хранителни непоносимости. Той се променя през целия живот. Начинът на живот и различните лекарства оказват влияние върху него.

"Зеленчуците и плодовете са полезни, но е важно колко сме свикнали на сурова храна, ако не сме, трябва да се привиква постепенно. Хората с проблеми с храносмилателния тракт да намалят суровите зеленчуци", съветва Весела Ламбер.

Тя препоръчва храни с естествени пробиотици - с живи бактерии. Такива са киселото мляко, суровата туршия - само с вода и сол, киселото зеле. 

ОТНОВО ВЪВ ФОРМА: Как да си направим домашна детокс терапия? (ВИДЕО)

От своя страна д-р Силвия Паскалева разкри, че гените и храната взаимно си влияят.

"Прецизираните персонализирани режими са съобразени с видовете генотипи. Хранителните продукти могат да оказват влияние на гените и обратно", разясни специалистът.

Според нея преди да се изготви режим, е важно да се направят изследвания.

"На базата на гените се получава информация как ни влияят храните. Хората с лактозна непоносимост да избягват млечни продукти или да ги профилактират", заяви тя.

Нутригенетиката има много важна роля в спорта, той помага да се намали риска от травми, подобрява издръжливостта и повишава продуктивността. До 30 % и повече резултатите могат да се подобрят само чрез промяна на храненето.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.