„Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училищата”, каза Стойчо Кацаров

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката внасят проект на постановление в Министерския съвет за осигуряване на 13 млн. лв. за щадящи тестове за най-малките ученици. Това съобщи на брифинг пред медиите здравният министър д-р Стойчо Кацаров. 

Държавата обмисля връщането на малките ученици в клас

„Надявам се да осигурим тези тестове възможно най-бързо. Здравното министерството още днес ще обяви поръчка за закупуването им. Искаме да осигурим такива тестове за всички деца от 1 до 4 клас. Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училищата”, заяви здравния министър Стойчо Кацаров.

По думите му се предвижда такива текстове да се прилагат и при по-големите ученици.

Учителите, които ще преподават на завърналите се в клас деца, ще трябва да имат зелен сертификат или да се тестват два пъти седмично.

„През цялото време проверяваме обществените нагласи както сред родителите, така и сред учителите. Сблъскват се две мнения, които трябва да бъдат преобърнати, за да проработи новият подход, а именно – филтър на входа на училищата и безопасна среда, така че който иска да си праща децата, който иска да ги държи вкъщи според степента на риска, който сам преценява”, заяви министърът на образованието Николай Денков.

Родители подадоха иск в съда срещу онлайн обучението

„За да се реализира това имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове, както и от страна на учителите, които да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърша работата”, каза още той.

„Апелирам към учителите като съсловие, което се справи изключително добре в тази трудна ситуация, да направим следващата стъпка, с която да осигурим безопасна среда, а именно – съгласие за тестване два пъти седмично, ако човекът не е преболедувал или ваксиниран. С други думи за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. Това, което създаваме като организация, е още другата седмица да имаме тестовете за децата налице, а ако нещата тръгнат добре, до няколко дни да стартираме и с по-големите ученици”, добави Денков.

Повече от 2/3 от учителите не одобряват зелен сертификат в образованието

Тестовете ще дават резултат в рамките на един учебен час. Те ще се провеждат в понеделник и четвъртък по време на първия час или на част от първия час. Това ще става безплатно с възможно най-щадящите антигенни тестове, при които нищо не се докосва до носа или устата на детето. То ще дава слюнка в малък контейнер или пликче, която ще бъде изследвана с реактив.

 

 

Тестването ще става със съгласието на родителите. Децата, чиито родители не са съгласни, ще продължат да учат онлайн. 

В брифинга на министрите участваха и представители на Националната мрежа за децата, които приветстваха решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа на училището. Този подход е бил предложен още в началото на учебната година. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.