Потърпевшата никога не е имала и имот в града

Жена от Русе се оказа длъжник на „Топлофикация София", без да е имала имот или да е живяла под наем в столицата. Частен съдебен изпълнител е наложил запор на банковата й сметка. А най-странното е, че това й се случва няколко пъти през последните шест години.

Преди две седмици Цанка Димитрова от Русе открила, че сметките й са запорирани. Направила проверка и установила причината е дълг към „Топлофикация София". Жената твърди, че е стъпвала в града, само когато е кацала на летището.

Дългът на „Топлофикация”: Кой ще плати сметката за природния газ

В първия момент новината за запора предизвикала смях у Цанка, защото й припомнила как през 2015 г. отново е била осъдена за 3000 лв. от столичната "Топлофикация", без да е длъжник. Преди шест години реагирала моментално, наела адвокат, подала сигнал в Прокуратурата и успяла да докаже, че не дължи пари. Така избегнала запор. „Подадох жалба в Комисията за личните данни и в Районната прокуратура, които всъщност констатираха, че има нарушение спрямо моите лични данни. Но всичко свърши до там”, разказва Цанка.

Сега отново попаднала в същата ситуация, но този път от „Топлофикация” я осъдили за сумата от 9000 лева. „Беше някакъв голям шок за мен, защото бяха на три нива сметки по 9 хиляди. Първоначално си помислих, че е хакерска намеса”, споделя потърпевшата.

Радев: България прави всичко възможно, за да се справи с енергийната криза

След като се разбрало, че е запор, станало ясно още, че до този момент съдебният изпълнител бил изтеглил 2000 лева от сметката й. След писане на писма и до него и до дружеството казусът бил разрешен, но отново не напълн. Минути преди срещата с екипа на NOVA Цанка получила обаждане от съдебния изпълнител, в кеото й съобщили, че от “Топлофикация София" са оттеглили претенциите си към нея. Свален бил запорът по сметките и се очаква възстановяване на вече изтеглената сума. Наред с добрата новина, дошла и лоша - съдебният изпълнител уведомил Цанка, че срещу нея имало още едно дело - пак от столичното топлофикационно дружество.

В отговор до NOVA от "Топлофикация" съобщиха, че са направили проверка. Установили, че грешката произлиза от документи в период, в който потребителите и собствениците на имоти са били посочени само с имена, без други идентификационни данни. Впоследствие грешката е мултиплицирана автоматично в следващи документи. От дружеството поднесоха извинения на Цанка. Русенката обаче не приема нито обяснението, нито извинението. Не допуска, че е възможна грешка заради съвпадение на имена. И е категорична, че ще заведе дело.

Комисията по ревизията изслушва ръководството на "Топлофикация" 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.