На прага на зимата този тип гориво поскъпна драстично

Рекордни цени на дървата и пелетите за огрев на прага на зимата. Складовете в цялата страна са празни, десетки фабрики спряха работа, а цените скачат всеки ден. За да се реши проблема с недостига на дървесна – търговци поискаха да се спре износът. В същото време от горските предприятия в страната увериха, че дърва ще има за всички.

Недостиг на дърва и пелети преди отоплителния сезон

Складовете за пелети и дърва са празни от няколко месеца. Списъкът с чакащи вече е огромен, но кога ще има ново зареждане е трудно да се каже. Трудно е да се каже и на какви цени ще се продава твърдото гориво от тук нататък. Домакинствата, които ползват дърва за огрев у нас, са близо 1,9 млн. От тях над 1,2 млн. – се отопляват само на дърва. Засега от 6-те горски стопанства увериха, че дърва ще има за всички.

"На твоя страна": Колко ще ни струва отоплението тази зима

Предвидените от тях количества са над 1 млн. кубика. Като цените са между 38 и 48 лв. без ДДС – в складовете на горските и до 28 лв. без ДДС – директно от гората. По борсите обаче кубикът струва двойно. Още по-сериозен е скокът при пелетите – близо 300 %.

Повече гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.