„Нямаме никакво намерение да се откажем от зеления сертификат”, каза зам.-здравният министър д-р Александър Златанов

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 000, ще се мисли за въвеждането на локдаун. Това обяви в ефира на „Здравей, България” зам.-здравният министър д-р Александър Златанов.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън вкъщи”, добави той и уточни, че е възможно да се въведе зелен сертификат и за работещите в администрацията.

РЕКОРД ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА: Близо 6000 нови случая на COVID-19 у нас

 

 

В момента 7 000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. „Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни зам.-здравният министър. 

Златанов увери, че от Здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави той. 

Болници са на ръба, преструктурират кардиологии в COVID отделения

Относно зеления сертификат, Златанов беше категоричен, че от министерството нямат никакво намерение да се откажат от тази мярка. По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент. 

Той коментира и обвиненията на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов, че с поръчката на детски тестове за COVID-19 се извършва мащабна далавера. „Има една българска поговорка - да си я припомним: „Крадецът вика дръжте крадеца”.

Добрата новина според здравните власти е, че с рязкото увеличение на тестването в страната излизала наяве скритата заболеваемост.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.