Същевременно служителите им се бунтуват срещу тестването за сертификати

Болници в София остават без кариологични отделения заради преструктурирането им в COVID зони, съобщиха за NOVA водещи кардиолози.

Междувременно и днес, тестването на медици и граждани пред лечебните заведения доведе до недоволство, а на различни места в страната служители дори не се явиха на работа, в знак на протест срещу задължителните сертификати за неваксинирани.

Ситуацията остава изключително тревожна. От една страна COVID отделенията все повече се запълват, което води до спешно преструктуриране на други. Така обаче другите болни се лишават от помощ.

Ще сработят ли зелените сертификати за справяне с COVID-19

В същото време медици и днес чакаха за тестове, за да успеят да отидат на работа. А от регионалната здравна каса тук в София и тази в Пловдив обявиха бунт, като много от служителите не отидоха на работа. А наша проверка пред „Пирогов” показа - приблизително на всеки 10-и рутинен тест, по 1 излиза положителен.

Масово, спешно преструктуриране на отделения, повече места за COVID болни, но за сметка на всички останали. Така изглеждат днес ситуацията в болниците, а от здравното министерство признаха - системата е на предела.  

„Капацитетът е близо до изчерпване. Има възможност, разкриват се нови, но това става за сметка на други заболявания”, обясни министър Стойчо Кацаров.

Проверка на NOVA показа, че на места цели отделния се закриват.

„Няколко софийски болници вече нямат кардиологични отделения, при положение, че 65 % от смъртността в България е сърдечно-съдова. Имаме болници със закрити кардиологични отделения, защото те вече са COVID отделения”, заяви проф. Иво Петров.

Въпреки пълните отделения, оказа се, служители в болници днес плащаха, за да стигнат до работното си място. Факт, който в комбинация с чакането не се хареса на всички.

Още клиники във ВМА стават COVID зони

Изискването за сертификат и в дирекциите на Здравната каса доведе до бунт сред служителите. Така, голяма част от тях днес не отидоха на работа. За да не спре работата обаче, от ръководството пренебрегнаха заповедта на здравното министерство.

„От 230 служители, само 138 са на работа. 44 са в нарушение пуснати, за да не спре работата на институцията. Част от звената, които са в нарушение – „Деловодството”, но там нямаме избор. Двама от звената – „Правен” и „Бюджетен”, нямаме нито един служител”, обясни Иванка Динева, директор на РНЗОК-София.

Отказа на много от служителите да се явят на работа е фактът, че е трябвало да си платят тестовете в цялата им стойност.

„Нямаме безплатни тестове”, обясни Иванка Динева.

Пред „Пирогов”, от така наречените безплатни тестове имаше – напълно безплатни за служителите на болницата и на цена от 10 лева за всички останали.

След запитване от наша страна, от „Пирогов” обявиха, че към 14:00 часа са направени 101 бързи теста – 15 от тях положително. Един от рутинните тестове на служител на болницата също се е оказал позитивен.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.