Тя е обвинена в опит за убийство на новородено

Делото за побоя над новородената Никол за втори път е на финалната права. Освен присъдата от 18 години затвор, акушерката Емилия Ковачева обжалва и размера на кръвнината, която трябва да плати. Според съдебните решения дотук, тя дължи 400 хил. лв. на родителите на пребитото дете.

Намалиха присъдата на акушерката, пребила бебето Никол

 На 18 април 2015 година акушерката Емилия Ковачева нанася жесток побой на новороденото бебе.

„Никой не може да ни помогне в този момент. През това нещо преминаваме с Никол като потърпевша и ние като нейни родители. На тежка терапия е, това е, което мога да кажа”, сподели бащата на детето - Румен Димитров.

Шест години и половина след побоя, детето е с ТЕЛК решение за 71% инвалидност, разказа той пред магистратите. Процесът за втори път стигна до последната инстанция.

„Няма присъда, която да е възмездие за това, което извърши тя. Но шест години и половина - като цяло изключително забавено правосъдие”, смята още Румен. И докато родителите не са съгласни с присъдата от 18 години затвор, то акушерката Емилия Ковачева обжалва и 400-те хиляди лева кръвнина, която трябва да плати.

Делото срещу акушерката, пребила бебе, стигна до последна инстанция

„В нашата съдебна практика няма подобно обезщетение за неимуществени вреди. При положение, че детето е наистина живо. Посещава детска градина”, посочи адвокатът й Жанет Желязкова. Според защитата на Ковачева, обвинението срещу нея е объркано от самото начало. Трябвало да я съдят не за опит за убийство, а за нанасяне на телесна повреда.

„Наблюдавайки видеозаписа, ние виждаме нанасяне на удари - с какъв интензитет, аз не мога да кажа, защото не е доказано. Същевременно, тя отива - гали детето, завива го”, посочва още Желязкова.

Върховният касационен съд има двумесечен срок за окончателното решение.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА