По думите му Петков трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил министър

"Радев се е предоверил на Кирил Петков. Конституцията е нарушена, но не знам дали е необходимо да се стига до импийчмънт. От юридическа гледна точка основанието е налице. Президентът е могъл да провери, да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види дали срещу името на Петков фигурира двойно гражданство. Бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство". Това заяви бившият конституцинен съдия проф. Пламен Киров в ефира на предаването "Твоят ден" по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

Проф. Киров смята, че по силата на решението на Конституционния съд, Петков никога не е бил министър. ''Това означава, че всички негови актове са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни. Изправени сме пред перфектна административна буря, защото нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете", коментира още професорът.

Проф. Киров: Очевидно Кирил Петков е нарушил закона

По думите му прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание. "Евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото - парична глоба, предвид чистото съдебно минало на Петков. Ясно му е било, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство", подчерта той.

Според него няма автоматизъм в решението на КС, защото то се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус. 

 

 

Относно искането на ВМРО всички актове да се обявят за невалидни, според проф. Киров това решение е в правомощията на ВАС.

Според професорът решението на КС може да окажа както положително, така и отрицателно влияние върху предизборната кампания на Петков.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.