Около шест милиона души вече са получили заповед да си останат вкъщи

В четвъртък Китай постави трети град под ключ, за да се справи с проблема с COVID-19. Около 6 милиона души вече са получили заповед да си останат вкъщи. Пекин се надява да няма никакви случаи на заразата преди предстоящите Зимни олимпийски игри, предаде БГНЕС.

Страната предприе подход на нулева толерантност към вируса, откакто той се появи за първи път в Централен Китай през 2019 г. Възникващите огнища се потушават със затваряне на граници, целенасочено заключване по домовете и строги карантини, съобщи АФП.

Китай започва да ваксинира 3-годишните

Въпреки че твърдите мерки са запазили броя на новите случаи далеч по-нисък от този в повечето страни, най-многолюдната държава в света в момента се бори с малки огнища в поне 11 провинции. Възобновяването на епидемията накара властите тази седмица да затворят град Ланджоу - с население над четири милиона души - и Еджин в областта Вътрешна Монголия.

След като потвърдиха един нов случай, властите в Хейхе в провинция Хейлундзян последваха примера в четвъртък, като наредиха на хората да си останат вкъщи и забраниха на жителите да напускат далечния северен град, освен в спешни случаи, според изявление на местните власти. Властите в града, който граничи с Русия на север, също така са започнали да тестват 1,6 милиона жители и да проследяват близките контакти на заразения, се казва в изявлението. Държавните медии съобщиха, че автобусните и таксиметровите превози са преустановени, а на превозните средства не е разрешено да напускат града.

Китай е ваксинирал изцяло над един милиард души

В четвъртък Китай съобщи за 23 нови случая в страната, което е по-малко от половината от броя на случаите през предходния ден, което е знак, че строгият контрол на страната може би дава резултат.

В Ланджоу, който е блокиран от вторник насам, е регистриран само един нов случай, а в Еджин, където живеят около 35 000 души, са регистрирани седем случая, според изявления на правителството.

Още десетки хиляди хора остават под целенасочено блокиране в жилищни комплекси в няколко града, включително Пекин. Столицата, която ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през февруари, също така ограничи достъпа до туристически обекти и призова жителите да не напускат града, освен ако не е необходимо.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.