76% от населението на страната е напълно имунизирано

Деца на 3-годишна възраст започват да получават ваксини срещу COVID-19 в Китай на фона на зачестилите случаи на заразяване в няколко провинции, съобщи „Дейли Мейл“.

Местните власти в няколко провинции издадоха през последните дни известия, с които съобщават, че децата на възраст от 3 до 11 години ще трябва да се ваксинират.

76% от населението на Китай е напълно ваксинирано, тъй като властите се стремят да поддържат политика на нулева толерантност към епидемиите.

Уанг Лу, която живее в южния град Фуджоу в провинция Фудзиен, казва, че не бърза да ваксинира тригодишния си син. „Просто не съм много наясно с профила на безопасност на ваксината, така че не искам да го ваксинирам, най-малкото не искам да съм първата", каза тя.

ОБРАТНО В КЛАС: Купуват щадящи COVID тестове за малките ученици

По време на пандемията Китай прилагаше мерки за затваряне, карантина и задължителни тестове за вируса и до голяма степен ликвидира случаите на местна инфекция, като същевременно ваксинира напълно 1,07 милиарда души от 1,4-милиардното си население.

Правителството е особено загрижено за разпространението на по-заразния вариант Делта от туристи и се ангажира да ваксинира населението преди Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари. На чуждестранни зрители вече е забранено да присъстват на игрите, а участниците ще трябва да останат в балон, който ги отделя от хората навън.

Най-широко използваните ваксини в Китай - Sinopharm и Sinovac, са показали ефикасност при предотвратяването на тежки заболявания и предаване на вируса, въз основа на публични данни. Все още няма окончателен отговор на въпроса за защитата, която те предлагат срещу варианта Делта, въпреки че според официални лица те остават надеждни.

В САЩ започват ваксинация срещу COVID-19 на децата между 5 и 11 години

През юни Китай одобри две ваксини - тази на Sinopharm от Пекинския институт за биологични продукти и Sinovac - за деца на възраст от 3 до 17 години, но ваксинира само тези на възраст над 12 години. През август регулаторните органи одобриха още една ваксина - Sinopharm на Института за биологични продукти в Ухан. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС