Целта е децата отново да се върнат в клас

Министерството на здравеопазването прие 28 оферти от фирми, предоставящи щадящи тестове за ученици. На всеки участник бе дадена възможността да представи различни количества тестове и да извърши доставка в срок до три работни дни след сключване на договор. 

Съгласни ли са родителите и децата с щадящите тестове? (ВИДЕО)

Комисията на Министерството ще прегледа всяко едно предложение, като до понеделник трябва да даде становище на здравния министър. Тестовете са предназначени за учениците от 1 до 4 клас. Идеята е децата да се тестват по щадящ начин, а целта е по-бързо да се върнат отново в клас. Предпочетеният вариант тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка.

Критериите за избор на изпълнители са най-ниска предложена единична цена и най-кратък срок за доставка. Няма ограничение по отношение на броя изпълнители, с които ще бъдат сключени договори.

В сряда Министерският съвет отпусна 13 милиона лева, с които да се закупят над милион и 600 хиляди щадящи тестове.

Като всички останали деца в първи клас и Електра  учи онлайн. За да се върне при съучениците си, майка ѝ Милена вече се учи как да тества дъщеря си у дома. 

„Не мога да кажа, че детето го прие с възторг. Но не беше нещо, което изключително да я травмира”, споделя тя. Другият вариант -  тестове да се правят преди първия час в училище.

„Класът на дъщеря ми е от 23-ма ученици. Не мога реално да разбера как учителят или медицинската сестра ще успее да мине през всички паралелки, на всички деца да се вземе съответния тест , на всеки да му бъде обяснено”, пита се Милена. Притеснени са и учителите.

„Никак не се вписва във всички длъжности и ангажименти на учителя. Отделно, дето ще се загуби един час”, смята Нина Цонева, която е директор на 23-то СУ „Фредерик Жолио-Кюри“.

„Ако има отговорни родители, спокойно можем да предоставим тази възможност на всеки един родител да извършва това тестване вкъщи”, обясни епидемиологът д-р Христиана  Бацелова.

Проби ще се взимат два пъти седмично. А за целта се очаква спешна доставка от 400 хиляди  щадящи тестове. Оферти и мостри вече са подали 28 фирми. Ще се изберат тези, които предложат най-ниска цена и най-кратък срок за доставка.

 

 

Връщането на децата в клас веднага ще се отрази върху кривата на заболеваемостта според математици.

„Отрицателен ефект, няма съмнение. Ние всички сме „за” това да не се посяга на учебния процес, да не се посяга на образованието на тези деца.Но то ще има един ефект на повдигане на заболеваемостта”, смята Огнян Кунчев от БАН.

В момента 100 деца с COVID-19 са настанени в болница. Близо 39 % от учителите са  ваксинирани.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.