Учениците могат да се върнат в клас, но при задължително тестване два пъти седмично

Децата могат отново да се върнат присъствено на училище, но при задължително тестване два пъти седмично, а учителите ще трябва или да имат зелен сертификат, или също да се тестват. Тези решения бяха взети през миналата седмица. Последваха хиляди въпроси за това как ще се случва това и нарушават ли се нечии права. Какво е ясно на този етап и как се приемат мерките провери Виктория Бояджиева.

Срещаме ви с Милена Христова и дъщеря й Електра. Двете се подготвят за това, което предстои за всички ученици между първи и четвърти клас.Те предпочитат тестването пред онлайн обучението. Някои от майките на деца от класа на Електра обаче пишат в общите чатове, че никога няма да се съгласят, защото го намират за експеримент с децата им, който ще ги травмира. Милена смята подобни твърдения за противоречащи на здравия разум.

„Ако това е цената децата ни да бъдат здрави и да бъдат присъствено в училище, аз съм съгласна. Не мога да кажа, че детето го прие с възторг, но не беше нещо, което изключително да я травмира”, споделя майката.

Математик: До 20 000 нови случая на COVID-19 през декември, ако не затегнем мерките

Все още не е ясно кой ще взима пробите на децата. Обсъждат се два варианта - родителите у дома или учителите преди първия час.

„В класа на дъщеря ми има 23 деца. Не мога да разбера как ще бъдат изследвани всички”, каза още Милена.

В столичното 23-о СОУ„Фредерик Жолио-Кюри“ въпросът живо се обсъжда между педагозите.

„Най-вероятно голямата част ще приемат това задължение, което никак не се вписва във всички длъжности и ангажименти на учителя. Не е добре тестовете да се правят в клас, заразата може да се разнесе”, коментира Нина Цонева, директор на учебното заведение.

По този въпрос се обърнахме към специалист по епидемиология на инфекциозните болести.

„Когато се плюе, се отделя количество аерозол, в който може да се съдържа вируса. Затова децата не трябва да бъдат едно до друго. По-епидемиологично издържано е да се използват близалки”, обясни д-р Христиана Бацелова.

Как работят COVID тестовете за деца

Близалките обаче бяха отхвърлени като идея. Някои родители се опасяваха, че ще навредят на децата им.

„Няма вредни вещества в близалките. То е така наречено, а всъщност няма нищо за близане по тях”, твърди специалистът.

Според епидемиолога не е възможно тестовете със слюнка да покажат позитивен резултат при наличие на съвсем друг вирус. В крайна сметка Министерството на здравеопазването пусна обществена поръчка за тестове, в които се плюе и ще бъдат отделени 13 млн. лв. Ефективността им стига до 95%, стига пробата да бъде взета правилно.

Междувременно стана ясно, че и учителите ще трябва да имат зелени сертификати, за да ходят на работа. От синдикат „Образование“ публикуваха статистика, според която 35% от учителите биха напуснали заради това.

„Изборът дали да се ваксинираш, или не трябва да бъде оставен на всеки един от нас. От друга страна, аз бих желала учителите и персоналът в учебното заведение, което посещава дъщеря ми да притежават такъв сертификат”, каза Милена Христова.

ОБРАТНО В КЛАС: Купуват щадящи COVID тестове за малките ученици

Статистиката на образователното министерство сочи, че към днешна дата ваксинираните ученици са близо 5%, а имунизираните учители са почти 39%. От министерството посочиха, че учителите, които не разполагат със зелени сертификати, ще се тестват два пъти седмично с антигенни тестове, които ще бъдат осигурени от ведомството и ще бъдат безплатни за учителите.

Така отговорите на всички въпроси се очаква да бъдат изяснени още идната седмица, когато ще бъдат купени и разпространени и самите тестове за децата.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.