Чувствителността им е над 95%

Връщането на учениците в клас ще бъде обявено, поне два дни предварително, обявиха от образователното министерство. Преди да посочат конкретна дата за присъствено обучение, здравните власти трябва да определят теста, който ще се прилага на децата.

Как изглежда един от тестовете, които покриват критериите на образователното министерство и колко достоверно е изследването?

Обявяват 2 дни предварително връщането на малките ученици в клас

Лекари и вносители на медицински изделия са категорични, че тестовете за деца са напълно щадящи и са с над 95 процента чувствителност. Специалисти сравняват ефективността им с тази на антигенните тестове. Експерти споделят, че този вид тестване се прилага не само на деца, но и за масово тестване на големи групи хора.

Епруветка, контейнер и тест касета. Така изглежда един от одобрените варианти за тестване на деца у нас. От фирмата вносител уверяват, че процедурата отнема няколко минути и демонстрират.

„Епруветката се дава на детето, което съответно отделя слюнка в контейнера до достигането на маркерната линия”, обяснява д-р Михаела Бонева.

След като е събрано достатъчно количество  се минава към стъпка 2 – накапват се три капчици. След 10 минути има и резултат. Всеки един тест, при който няма контролна линия се счита за невалиден.

Разкриват специална база за лечение на COVID пациенти

А според лекари това е най-добрият вариант за  масово тестване на деца.

PCR тестът остава най-категоричният метод за дигностика, казват специалисти, но ефективността на тези тестове също е достатъчно висока.

„Самите тестове са с много висока специфичност и чувствителност. Имаше много изследвания, които показаха, че слюнката също е надежден източник на вируса, когато има зараза”, обясни проф. Ива Христова.

Подобен тип тестване се прилага отдавна в много страни, твърдят специалисти и са убедени, че това е най-подходящият начин децата отново да се върнат в училище.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.