Едното твърди, че е било ударено от Боян Расате

След нападението в ЛГБТИ офис в центъра на София, полицията е започнала разследване за хулиганство. Вчера привечер група мъже нахлуха на събитие, организирано от хора с различна сексуална ориентация. Жена твърди, че е ударена в лицето от  кандидат-президента Боян Расате. Той заяви пред NOVA, че не е бил търсен от полицията.

Група мъже нахлуха в офис на ЛГБТИ организация, нанесли са материални щети

В ефира на „Събуди се" потърпевшите момичета разказаха какво точно се е случило.

„Физически съм добре. Нараняването е минимално. Психически съм доста стресирана. Имахме събитие и към 17.30 ч. се почука на вратата. Едно момиче стана да отвори. Аз също отидох, за да видя кой е. Влезе група, ръководена от Боян Расате. Започнах да викам, че не може да влизат и тогава той ме удари. Започнаха да чупят всичко наоколо. Всичко продължи няколко минути. Звъннах на 112”, разказа  Глория Филипова.

„Въведохме петиция срещу престъпленията, предизвикани от хомофобски подбуди. Имаше заплахи, лепяха ни стикери по вратата”, разказа Мануела Попова.

Васил Василев, който е свидетел на нападението, потвърждава думите на Глория.

„Боян Расате я удари с юмрук по лицето, при което той и хората му започнаха да чупят всичката техника”, разказа той.

След инцидента, Глория си е извадила медицинско. Снощи тя и всички останали свидетели на нападението дадоха показания пред полицията. По закон, заради кандидатурата си за президент, Боян Расате има имунитет от задържане. 

Потърсихме за коментар и самия Боян Расате.

„Гражданските ми права позволяват да се въздържа от коментар. Общността не трябва да се изненадва от подобни нападения. Те се занимават с пропаганда сред малолетни. Съвсем естествено е някога да се случи нещо подобно, заяви той.

 

 

С официална позиция по случая излязоха и от партията „Продължаваме промяната". 

„Всеки български гражданин, независимо от пол, религия, убеждения, физически или психически ограничения, или сексуална ориентация, трябва да бъде защитен и сигурен в своя дом и офис и неговата личност и имущество не могат да бъдат обект на посегателство", пишат от там.

Вижте цялата позиция:

На 30 октомври в София, столицата на България, член на ЕС, се е случило нещо ужасяващо.

Десетина яки и въоръжени мъже, явно членове на организация от паравоенен тип, са нахлули в офиса на законно съществуваща неправителствена организация и след като са нанесли побой, са изпочупили цялото имущество. Вандализмът им е описан в снимки и стана публичен от националните телевизии, както и обстоятелството, че техният формален водач е бил въоръжен.

Фактът, че главатарят на тази банда е кандидат за президент единствено подсилва ужаса от това събитие.

Всеки български гражданин, независимо от пол, религия, убеждения, физически или психически ограничения, или сексуална ориентация, трябва да бъде защитен и сигурен в своя дом и офис и неговата личност и имущество не могат да бъдат обект на посегателство. Затова ясно настояваме:

Да бъде направено необходимото от българските власти за незабавно снемане на имунитета на предводителя на тази банда!

Да бъдат незабавно арестувани и обществото да бъде публично запознато с действията срещу останалите членове на тази организирана престъпна група!

Българската прокуратура, която системно отказва да застане в защита на българските граждани срещу грабежите и кражбите, поне да направи необходимото за застане в защита на тяхната сигурност.

Повече гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.