81 са изгубили битката с болестта

1457 са новите случаи на коронавирус у нас. Направените изследвания за близо 17 000, което означава, че процентът на положителните проби спада до 8.6 на сто. Излекуваните са 600, а 81 души са изгубили битката с вируса. Общо настанените в COVID отделенията на страната са почти 8000, като 680 от тях са в тежко състояние.

АБСОЛЮТЕН РЕКОРД: 42% положителни COVID тестове в Словения

Днес ще се проведе среща в МЗ между властите и производителите и доставчици на кислород. В петък бе сигнализирано, че, ако не се вземат спешни мерки може да се стигне до недостиг на кислород в болниците. Призивите бяха два – да се спре износа му от България и с приоритет при доставките да бъдат лечебните заведения за сметка на бизнеса.

Български лекари тестват лекарство за COVID-19 (ВИДЕО)

Междувременно медиците призоваха за затягане на мерките, тъй като здравната система може да рухне до дни.

Заразата атакува на три фронта, казват лекарите. И силите все повече не достигат. От едната страна в битката са личните лекари.

„Чувстваме се като "опълченците”, защото винаги има болни. При нас само се добавя още една болест – COVID-19”, заяви д-р Гергана Николова.

Денонощно на фронта са и екипите на Спешна помощ, които получават по над 500 сигнала дневно от пациенти с коронавирус.

„На ръба на изтощението и възможностите сме. Натискът е огромен. Работим с максимум 25 екипа, а ни трябват около 80. Колегите работят в почивните си дни, за да смогнем”, каза говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

На най-тежкият фронт - този вътре болниците - вече липсват не само места, но и медици, което също заплашва овладяването на четвъртата вълна.

„Когато става дума за пациенти, едни кревати не са достатъчни. Трябва да има кой да се грижи за болните. Локдаунът ще намали за кратко заболеваемостта, което ще ни помогне да поемем глътка въздух”, заяви д-р Стела Денчева.

В ситуация на здравна криза политиците също трябва да са ежедневно на фронта, призова бившият министър на здравеопазването - д-р Мими Виткова.

„Закъснялото въвеждане на зеленият сертификат е във връзка с политическия страх от резултатите. Две служебни правителства и всеки се страхуваше да не се стигне до тук. Ще изчакаме и тази седмица и след това няма друг избор освен локдаун”, каза тя.

А след нахлуването на противници на сертификатите в голям магазин в Шумен, адвокати са категорични - според Конституционния съд хората могат да бъдат ограничавани в правото на труд и придвижване, ако се защитава по-висш обществен интерес. 

Според адвокат Валя Гигова зелените сертификати дават повече права, а не ги ограничават.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.