Вижте какво вдъхнови петокласничката Лиа Неделчева

В деня на народните будители ще ви запознаем за една млада авторка от Карнобат. Лиа Неделчева е само на 11 години, но вече има издадена своя книга с разкази - „ Лиа във вълшебния свят” . Петокласничката от училище „Христо Ботев” в Карнобат е автор не само на разказите в книгата, но и на илюстрациите, които представят нейните герои. Момичето е основен герой във вълшебния свят, описан в книгата.

„Там среща Вълшебко, Хоботчо, вълшебникът и още много митични същества. Научава се на това,че не бива да се сърдим, защото животът е кратък”, сподели детето.

Идеята дошла след тежко боледуване. 15-те разказа обаче Лиа написала през лятото, когато й останало свободно време от заниманията, с които е заето времето й през учебната година - танци, акробатика, пеене, чужди езици. Семейството й я подкрепило, като помогнало разказите на ученичката да видят бял свят чрез книга. В училището никой от преподавателите й не е изненадан от детето.

„От малка обича да мечтае. Следва упорито мечтите си и ги сбъдва. През март мои ученици се включиха във великденския конкурс на Българската Патриаршия „Възкресение Христово”, а Лиа получи поощрителна награда за своето стихотворение „Бог е винаги с нас””, каза учителката Живка Господинова.

Отбелязваме Деня на народните будители

Книгата е прочела и класният й ръководител.

„Прочетох я на един дъх. Прочетох я и на моите деца, които вече я имат като пример. Нейните рисунки са впечатляващи”, каза класният ръководител на Лиа - Мария Чанева.

„За нас всяко едно дете е ценно и училището, както на всички е ясно, не дава само и единствено образование.То дава възможност на човек да намери в себе си”, заяви директорът на СОУ „Христо Ботев”-Карнобат Иван Стоянов.

Петокласничката разказва,че искала да изненада с издаването на книгата си своята баба за рождения й ден.

Лия вече пише нова книга, но е все още в началото.

„Тя е продължение на тази, само, че се казва „Приключението на буквите във вълшебния свят”. Надявам се всички да я харесат”, разказа момичето.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.