36-та церемония ще може да бъде видяна от 20 ноември

Тина Търнър, Джей-Зи, Керъл Кинг, Тод Ръндгрен, "Фу файтърс" и "Гоу-гоус" бяха въведени в Залата на славата на рокендрола в град Кливланд, щата Охайо, съобщава The New York Times.

В емблематичната зала са още Ел Ел Куул Джей, Били Престън и Ранди Роудс за върхови постижения в музиката."Крафтверк", Гил Скот-Херън и Чарли Патън бяха почетени за влиянието си в музиката. Носител на наградата "Ахмет Ертеюн" е музикалният директор, предприемач и продуцент Кларънс Авант, пише още Vesti.bg.

Почина бившият китарист на Red Hot Chili Peppers

Церемонията по въвеждането и съпътстващият концерт се състояха в събота вечер в Rocket Mortgage FieldHouse в близост до Залата на славата. Имената на музикантите, включени в престижния списък за 2021 г., бяха обявени през май.

Джей Зи влезе в историята като първия солов рап изпълнител, въведен в Залата на славата на рокендрола приживе. За Тина Търнър това е второ въвеждане в залата. За първи път честта й е оказана през 1991 г. като част от дуета с бившия й съпруг Айк Търнър (1931-2007).

За втори път в Залата на славата на рокендрола е въведен и фронтменът на "Фу файтърс" Дейв Грол. Грол влиза за първи път в емблематичната зала през 2014 г. с групата "Нирвана", на която е бил барабанист. Керъл Кинг е въведена в Залата на славата през 1990 г., но като автор на песни, а не като изпълнител.

Приеха Коби Брайънт в Залата на славата на НБА (ВИДЕО)

Билетите за церемонията бяха разпродадени много преди началото ѝ. Организаторите не излъчиха събитието онлайн, като предаваха на живо само преминаването по червения килим на известни изпълнители.  На 36-ата церемония по въвеждане в Залата на славата на рокендрола, освен част от самите избраници, присъстваха и изтъкнати музиканти като Пол Маккартни, Тейлър Суифт, Кристина Агилера, певицата Хър (Габриела Уилсън), Доктор Дре, Еминем, Дженифър Лопес, Лайънъл Ричи, Кийт Ърбан. 

Изпълнителите подлежат на избиране 25 години след излизането на първия им сингъл или албум. След въвеждането в Залата на славата на рокендрола, творчеството им става част от постоянна изложба в Музея на славата на рокендрола.

Честта е оказвана на легенди на музиката като "Бийтълс", Елвис Пресли, Боб Дилън, "Ролинг стоунс", Би Би Кинг, Чък Бери, Рей Чарлз, Арета Франклин и много други.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.