Това беше решено на среща между здравните власти и производители

Заради рекордната нужда от кислород в болниците - ограничават временно доставките към бизнеса. Това беше решено на среща между здравните власти и производители. Те изчисляват, че потреблението в интензивните отделения се е увеличало с близо 30% спрямо миналата година.  

В почивните дни някои болници у нас са били на ръба да останат без кислород, заявиха доставчици. Причината - увеличеното многократно количество, от което се нуждаят. Кислород в крайна сметка е намерен от съседни държави, където наши производители са изпратили камиони. Така кризата е избегната. За да не се повтаря този сценарий, браншът и здравните власти се събраха на спешна среща. Решено беше кислородът да отива с приоритет към болниците за сметка на индустрията поне в следващите две седмици. Ще се ограничи и износът от България.

Близо 8000 души с COVID-19 са в болница

Столичната Александровска болница е една от тези, които през уикенда са били на ръба да останат без кислород. Доскоро лечебното заведение се е нуждаело от 8 тона на седмица, за да могат пациентите да дишат нормално. За последните три дни потреблението е скочило на 9 тона.

„Дори за едно денонощие имахме разход на такова количество кислород. Имаше известни затруднения, които чрез координация през Министерството на здравеопазването в почивните дни проблемът беше решен и болницата не е оставала без кислород”, обясни изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска” д-р Атанас Атанасов.

София е областта с най-голям недостиг на кислород към момента, изчисляват производителите. За да компенсират нуждите на лечебните заведения фирмите ще  увеличат по спешност производството.

„Очакваме следващите две седмици да са критични. Надяваме се след това да има намаление на случаите”, каза производител и доставчик на кислород Анна-Марич Аксинте.

„Ще плануваме доставките седмица за седмица, така че да няма опасност някоя болница да остане без кислород. Ще се координира какво се  произвежда и липсите при кого са, за да се компенсира от някой друг”, допълни производителят и доставчик на кислород Марин Димитров.

Предлагат спиране на плановия прием и операции в страната

Директори на болници обаче не знаят дали предварително заявеното количество наистина ще им стигне. В Александровска болница нови поръчки се правят ежедневно. „Много далечни прогнози и заявки за след няколко дни е трудно да се правят в тази ситуация”, посочи д-р Атанасов.

Не недостигът на кислород, а липсата на свободни места и медици вече е най-големият проблем за лечението на пациентите, казват от Белодробната болница във Велико Търново.

„Когато става дума за пациенти, за здраве, едни кревати не са достатъчни. Локдаунът ще намали за кратко заболеваемостта, което ще помогне на всички ни да поемем глътка въздух”, смята директорът на Белодробната болница във Велико Търново д-р Стела Денчева.

За локдаун отново настояха и лични лекари. „Системата ще рухне. И ще рухне не защото хората, които работят там, не искат да работят, а поради простата причина, че няма да издържи повече натоварване”, посочи общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Сигналите към медиците от столичната Спешна помощ вече достигнаха рекордните 500 на ден. „Съвсем ни докарва до ръба на изтощението и възможностите. Работим с 18-20, максимум 25 екипа, колегите идват да работят и в почивните дни, за да можем да смогнем”, обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

До нужда от хоспитализация се стига и при все повече деца, отчетоха от Спешна помощ. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.