Световната среща на лидерите се провежда в Глазгоу

Съхраняването на природата трябва да бъде фундаментален приоритет. Това каза служебният премиер Стефан Янев в позиция, публикувана на официалната Facebook страница на Министерския съвет. Министър-председателят представлява България на Световната среща на лидерите в рамките на 26-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. 

Борис Джонсън за климатичните промени: На света му остава една минута до полунощ

"Бъдещето не само на нашата нация, но и перспективата на човечеството зависи от способността ни да действаме мъдро и отговорно - тук и сега. В този смисъл опазването на околната среда е цивилизационен избор - необходима инвестиция в пълноценния и здравословен живот на нашите деца и внуци. Правейки го, ние поставяме основите на един по-добър свят за следващите поколения, гарантираме възможността за устойчиво икономическо развитие и даваме шанс и хоризонт на човечеството. Считам, че тази перспектива осмисля усилията, които полагаме, борейки се за климатична неутралност", посочва министър-председателят.

Започна ключова среща на ООН за климата във Великобритания

По думите му климатичната неутралност е цел, която може да бъде постигната чрез съвместните усилия на страните-членки на ООН. 

"В този процес е важно да бъдем прецизни, гъвкави и разумни, съобразявайки се с националните особености на държавите. Никой не трябва да бъде изоставен, никой не трябва да бъде ощетен в процеса на зеления преход", смята Стефан Янев.

Според премиера трансформацията е необходима, но тя трябва да бъде справедлива, за да е успешна. 

"Скоростта за постигането й не е определяща. Определящи са солидарността, разумният подход и консенсусът, че необходимите реформи трябва да се правят, когато сме готови и когато сме сигурни, че сме защитили националните си икономически и социални системи. Защото съм уверен, че само жизнеспособни икономики могат да се трансформират успешно в контекста на зеления преход", посочва още в българската позиция Стефан Янев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА