Министерството с позиция по повод нападението на центъра „Рейнбоу хъб”

Министерството на външните работи осъди остро нападението над общностния център „Рейнбоу хъб” в столицата, което оценява като недопустима проява на нетолерантност и погазване на правата на човека и основни свободи на граждани на България. Това е заявил генералният директор по глобалните въпроси в МВнР Уляна Богданска по време на среща с представители на неправителствени организации по повод нападението от 30 октомври. 

11 посолства у нас осъдиха нападението в офис на ЛГБТИ организация в София (ВИДЕО)

По време на срещата Министерството на външните работи е изразило съжаление за преживяното насилие. Подчертано е било, че защитата на човешкото достойнство и свободата на личността са основни демократични ценности, а прояви на хомофобия и омраза нямат място в българското общество.

Срещата е организирана в отговор на писмо от пет водещи неправителствени организации до министъра на външните работи. Обсъдени са били възможности за задълбочаване на взаимодействието между държавните институции и неправителствения сектор с цел противодействие на подобни негативни явления и насърчаване на взаимно уважение, разбирателство и толерантност.

Говорят момичетата, нападнати в офис на ЛГБТИ организация

Генералният директор по глобалните въпроси в МВнР е отбелязала, че една от приоритетните теми на външната политика на България в правозащитната област е именно борбата срещу дискриминацията и нетолерантността. МВнР призовава отговорните институции за внимателно и безпристрастно разследване на случая, като се вземат всички възможни мерки за налагане на предвидените в закона санкции.

Представителите на неправителствените организации са били уверени по време на срещата, че МВнР ще продължава да създава необходимите предпоставки за утвърждаване на среда, свободна от прояви на дискриминация, включително чрез съвместната си работа с международните организации като ОССЕ, Съвета на Европа, ЕС и ООН.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА