Страните, подписали сделката, включват Бразилия, Русия, Китай и Индонезия, и притежават 85% процента от световните гори

Две значими решения белязаха днешния втори ден на Конференцията на ООН (COP26) за климатичните промени в Глазгоу. Първото - за защита на горите по света, и второто - за намаляване на емисиите на метан с 30% до 2030 година.

Обещанието за спиране на унищожаване на горите дойде по-рано през деня, като плановете са изсичането да бъде прекратено до края на това десетилетие и в същото време да се засадят много нови дървета.

Байдън задряма по време на срещата за климата (ВИДЕО)

На загубата на горите по света се отдава съществена част от увеличаването на емисиите от вредни газове, тъй като планетата се лишава от тези така наречени „бели дробове“.

Страните, подписали сделката, включват Бразилия, Русия, Китай и Индонезия, и притежават 85% процента от световните гори. Обещанието на световните лидери и частния сектор за отпускане на 15 милиарда паунда бе широко приветствано.

Унищожаването на горите обаче се е увеличило след подобна инициатива през 2014 година и това хвърля известна сянка върху новия план.

Инициативата за намаляване на емисиите на метана е съвместна на Съединените щати и на ЕС. Ето какво заяви американският президент Джо Байдън:

„Едно от най-важните неща, които трябва да направим през следващите десетилетия, за да запазим глобалното затопляне под 1,5 градуса, е да намалим емисиите на метан възможно най-скоро. Колективно ние се ангажираме да намалим емисиите на метан с 30% до 2030 година и аз мисля, че може да отидем и още по-далеч“.

Подписа си под инициативата сложиха повече от 80 държавни лидери. Но Китай, Русия и Индия – едни от най-големите световни замърсители с метан – не се присъединиха.

Както изтъкнаха някои журналисти, отразяващи форума, „в Глазгоу цари атмосфера от смесица от прекрасни обещания и песимизъм“.

НА СРЕЩАТА ЗА КЛИМАТА: Принц Чарлз каза, че имал нужда от напитка

Междувременно най-богатия човек на планетата, основателят на Amazon Джеф Безос, обеща 2 милиарда долара за възстановяване на тежко засегнати от дейността на човека райони.

Очаква се цялата сума, която Безос ще посвети на борбата с климатичните промени да достигне 10 милиарда долара.

На срещата в Глазгоу бе забелязан и известният актьор Леонардо ди Каприо, който бе нарекъл Грета Тунберг „лидерът на нашето време“, когато я срещна за първи път преди две години.

Източник: БНР