Според пациентската организация решението е както е Европа – да се направят COVID определени болници

Какви ще са дългосрочните последствия от спирането на плановия прием в болниците? По темата в "Твоят ден" говорят Наталия Маева от Националната пациентска организация и Иван Димитров Българския пациентски форум.

Според Маева спирането на плановия прием ще доведе до удължаване на сроковете за животоспасяващи операции на хронично болните пациенти.

"Когато спре плановият прием, хората, които страдат от редки заболявания, няма да могат да получават животоподдържаща терапия. Наблюдението на трансплантираните пациенти също ще се затрудни, защото при тях е необходимо тестване на кръвни показатели", обясни тя.

Спират плановия прием в болниците в Бургас

По думите на Иван Димитров това се случва вече за трети път от старта на пандемията.

„Многократно сме се обръщали към властите да не се спира достъпа на хронично болните до болниците. Никъде не се спря плановият прием освен по време на първата вълна. В Европа няма случай пациент да не може да отиде до лекаря си“, заяви той.

Димитров смята, че решението е както е Европа – да се направят COVID определени болници, а не да се отварят определени легла във всяка болница, защото се застрашава живота на хронично болните.

Репортер: Ирена Рашева

Повече по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.