Мащабното споразумение беше сключено на срещата за климата в Глазгоу

77 държави са се ангажирали да премахнат постепенно въглищата, съобщи британското правителство, домакин на срещата за климата. Това са най-замърсяващите източници от всички изкопаеми горива, които са причина за глобалното затопляне.

Известно време цареше неяснота колко страни са поели ангажимент да изоставят въглищата, като отначало беше съобщено за 190.

"Днес можем да кажем, че се вижда края на въглищата. Напредъкът, който видяхме през последните две години, изглеждаше прекалено амбициозно, когато поехме председателството на COP през 2019 г. Кой би си помислил тогава, че днес сме в състояние да кажем, че спираме международното финансиране за въглища или че ще видим изместване от въглищната енергия", коментира председателят на КОП26 Алок Шарма. 

Байдън: Си Цзинпин направи голяма грешка, пропускайки G20 и COP26

В действителност обаче нещата не изглеждат толкова розови. Добрата новина е, че големи привърженици на въглищната индустрия като Полша, Чили и Виетнам се присъединяват към ангажимента. Лошата новина е, че водещите замърсители заради въглищата Съединените щати, Китай, Индия, Япония и Австралия засега остават извън него. Екоактивисти протестираха в Глазгоу, защото смятат, че всичко това е зелена мъгла.

Премиерът Стефан Янев: Никой не трябва да бъде ощетен от зеления преход

"Дойдох от остров Реюнион, защото смятам, че е важно гласът на младите хора да бъде чут от политиците. Нашият остров е силно засегнат от климатичните промени. Днес съм тук, за да протестирам срещу тази зелена мъгла, която всъщност е голям проблем на COP26. Искаме реални действия", споделя Ема Ларомас, протестиращ от о-в Реюнион. 

Ричард Бакстър, друг недоволен от Бристол коментира, че правителствата и компаниите, които твърдят, че правят неща, за да спасят планетата, всъщност правят точно обратното. 

"Те финансират обезлесяването и добива на изкопаеми горива. Протестираме срещу това лицемерие", допълва той. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложениена NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.