Здравните власти одобриха два типа тестове

До две седмици всички ученици могат да са обратно в училище. Такива са очакванията на образователния министър проф. Николай Денков. С тестване два пъти седмично най-малките деца ще се върнат в клас най-рано в сряда. Ако резултатите са обнадеждаващи и бъдат осигурени следващи доставки на тестове, ще се премине и към връщане на големите деца седмица по-късно.

Няма да се тестват учениците, които имат документ за ваксинация или преболедуване. Изключение ще има и за децата със специални образователни потребности - техните проби ще се взимат от родителите вкъщи. А безплатни тестове ще получават и частните училища.

Как се правят двата щадящи теста, одобрени от здравните власти, демонстрираха второкласниците Стефи и Виктор.

Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да бъдат тествани

Първият тест включва торбичка, в която децата трябва да поставят слюнка. А с тампон учителят взима от нея, размесва я с реактив и поставя няколко капки в плочката. До минути излиза и резултатът. Ако не се появят чертички, тестът е невалиден и трябва да се повтори.

Вторият тест е сходен, но вместо торбичка, слюнка се поставя във фунийка. След тестването децата ще трябва сами да почистят чина си.

Стефи казва, че процедурата е лесна. „На мен ми беше даже забавно. По-добре е да се тестваме, за да ходим на училище и да се виждаме”, споделя второкласничката.

Някои директори обаче са притеснени, че избраните тестове ще затруднят по-малките ученици.

Този тип изследвания ще служат само като пропуск за влизане в клас и няма да се отчитат в системата, заяви образователният министър. В случай на позитивен ученик, той трябва да направи повторен тест от медицинско лице.

Обявиха кога децата се връщат в училище, кой и как ще ги тества

Изборът дали детето да посещава училище при новите условия остава решение на родителя. Онези, които преценят, че е по-добре за децата им да останат у дома, ще трябва да се включат в процеса на обучението им по-активно, каза просветният министър. „Не можем да искаме от учителите да правят и едното, и другото”, категоричен бе той.

Някои училища вече се готвят за вариант на хибридно преподаване - едновременно и на децата вкъщи, и на тези в класната стая.

Междувременно стана ясно, че броят на заразените деца се е увеличил пет пъти. Това отчитат от МОН. Увеличават се и хоспитализираните. В момента в Инфекциозната болница в София лекуват 8 деца. Въпреки разпространението на инфекцията сред младите, от болницата не наблюдават по-тежко протичане на вируса в детската възраст.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.