Обсъжда се учителите да получат възнаграждение за провеждането на тестовете в клас

„За да организираме всичко около тестването на учениците са ни нужни два дни след доставката им. Казваме, че ако ги имаме в понеделник, присъственото обучение ще започне в сряда. На този етап това важи само за 1-4 клас, защото при тях е най-нужно да бъдат в клас”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” образователният министър акад. Николай Денков.

Променят правилата за зеления сертификат у нас

„Очаквам до една седмица след това да можем да вкараме и по-големите ученици. Предпазлив съм в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща”, добави той.

Министърът обясни и доводите тестовете да се правят в училище, а не вкъщи. „Имаме известни съмнения, че тестовете вкъщи може да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и, ако има позитивен, детето се отделя”, каза просветният министър.

Как ще се извършва тестването

„За 1-ви до 4-ти клас класният ръководител, в началото на деня в понеделник и четвъртък, заедно с двама помощници, трябва да направи тестовете. Проблемът с тестовете, които са избрани, е, че те не са толкова лесни и децата няма да могат да ги правят сами. Това е компромисът, който трябваше да бъде направен, за да не влиза нищо в устата на децата. Тези тестове са по-добре издържани от медицинска гледна точка. Всички, които влизат в училище, трябва да са си направили тест два пъти седмично, или да имат ваксина или документ“, каза още министърът.

Денков припомни, че от 15 септември до 15 октомври броят на заразените деца на дневна база се е увеличил пет пъти.

Обявиха кога децата се връщат в училище, кой и как ще ги тества

 

 

„Преди седмица имахме 500 заразени деца, а тази седмица вече сме на 350. Очакваме следващата седмица да са още по-малко. Създаваме нова среда, в която връщаме децата. Резултатът от никакви мерки е разболяване на децата”, каза ресорният министър.

Децата, които са преболедували и имат документ, няма да бъдат тествани. Същото ще важи и за по-големите ваксинирани деца, добави акад. Денков.

Според него, ако родителите, които решат да задържат децата си вкъщи, трябва да се включат активно в процеса. Министърът добави, че се обсъжда учителите да получат допълнително възнаграждение за извършването на тестовете.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.