Това научи NOVA

Променят правилата за зеления сертификат у нас, научи NOVA. Сертификати ще се издават и важат 15 дни след поставянето на първата доза.

До този момент сертификати се издаваха веднага след първата доза от двудозовите препарати. Те бяха актуални за следващите 21 дни до датата на втората доза. Този вид сертификати бяха валидни само за територията на България.

Решението е взето от експерти, съобщи пред БНР заместник-здравният министър Александър Златанов.

„Тогава човек е защитен и денят, в който може да се съставя, е това. На базата на кратката характеристика на продукта, на базата на европейските практики, на база на становището на Съветите по имунология, епидемиология, се прецени, че това е най-добрият подход към този момент, когато сме всъщност и във връх на пандемията.“

В изискването за представяне на зелен сертификат, който да осигури достъп до редица групови мероприятия, все още не се признават така наречените антитела след преболедуване.

В момента експерти обсъждат при каква референтна стойност ще се признават резултатите от тестове за вирус неутрализиращи антитела, допълни д-р Златанов.

„В рамките, може би на седмицата, не съм сигурен дали ще имаме решение, но търсим отправна точка, като праг, метод, ниво, което ще даде гаранция, и се надявам специалистите в тази област да ни подпомогнат, за да вземем едно решение, което да сме сигурни, че към момента е правилно.“

Спират плановия прием и операциите в цялата страна

Учениците обратно в клас при тестване два пъти седмично

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БНР