Учителите без зелен сертификат също ще се изследват

От понеделник всички ученици се връщат в клас, дори в областите в тъмночервено, но срещу тестване 2 пъти седмично. Това става със заповед на здравния министър. 

В нея се подчертава, че за присъствено обучение трябва да има безопасна среда. Това включва тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест.

МОН: Карантинираните ученици в София са под 1%

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Денков: Учениците, които не се тестват, остават на онлайн обучение

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки. Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Все още не е решено кой ще прави тестовете на децата – учители или родители?

„Най-голямото притеснение е, че учителите не желаят да извършват тестовете на учениците. Причините са притеснение за живота и здравето им. Втората голяма причина е, че не се чувстват подготвени за подобно занимание и дейност. Това трябва да е свързано и със заплащане”, заяви Диан Стаматов, директор 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов”.

„Не мисля, че всички родители биха проявили това самосъзнание и отговорност, за да може децата да учат в безопасна среда. Един учител с 25 деца, според мен, е почти непосилно за него да го извършва сам, дали ще има медицинско лице, което ще улеснява, дали би могло да има мобилна лаборатории или пък доброволци от родители. Аз бих бил склонен е, ако е необходимо да помага, за да можем да облекчим началото на учебния ден”, казва Димитър, който е баща на ученик.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.