Вижте коя е най-конфискуваната дрога у нас

Седем тона са задържаните наркотици от Агенция „митници” от началото на годината досега. Това е двойно повече в сравнение с 2020-а. Най-много е заловеното количество марихуана, следва хероин и на трето място - задържаният преди дни течен метамфетамин.

Експерт: Дрогата става все по-достъпна в интернет

Течният метамфетамин от Мексико, открит на Летище София, е нещо ново за България, но не и за международния наркопазар, разказва журналистът Слави Ангелов.

„Той се пренася много по-лесно и се слага във всичко”, обясни главният редактор на в. „168 часа” и сп. „Космос” Слави Ангелов.

Предполага, че заловеният метамфетамин е бил предназначен за лаборатория у нас, за да се превърне в прах или на кристали.

„Това е т.нар. метод „задният вход на Европа”, защото Мексико е рискова държава и всичко, което пристига от там, се проверява навсякъде. Но ако този наркотик беше влязъл в страната, вече можеше да се преопакова и да пътува към държави от Западна Европа с начална точка България. Шансът тогава да се проверява този наркотик е по-малък”, каза още Ангелов.

Заловиха течен метамфетамин за близо 11 млн. лева на летище София

 

 

Оказва се, че трафикът на този наркотик се е увеличил в пъти. „По-специално между Мексико и Съединените щати. Този процес започва някъде между 2010 г. до 2021 г. Според данни, които са от ДЕА, увеличаването на този трафик е с почти 500%”, добави Ангелов.

На митническия пункт на летище София са най-засилени проверките на карго пратките. Заради пандемията полетите са намалели, а това е променило и пътя на дрогата.

„Трафикантите опитват всякакви способи. Те пробват да бъдат изобретателни, за да заблудят проверяващите институции”, коментира говорителят на Агенция „Митници” Вяра Генова.

Откриха наркотици при спецакция в София

Има и нова мода. Внасяли се различни лекарства, които се използвали като прекурсори за синтетична дрога, казват от митниците. При три случая от началото на годината са заловени  над 2 600 000 таблетки. От тях можело да се направи 92 кг амфетамини.

„Това са легални лекарствени продукти. Те например са превозвани между друга стока и при тях се използват опити за митническа измама”, каза още Генова.

От Агенция „Митници” обясняват, че от началото на годината най-много са заловили марихуана. На второ място хероин и на трето – задържаният преди дни метамфетамин.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.