Среща с децата на прехода и журналиста Величко Конакчиев

След 3 дни се навършват 32 години от началото на политическия преход в България. На 10-ти ноември БКП освобождава Тодор Живков от най-високите постове в държавата, а кадъра с изражението на Живков в този момент помним и до днес. Този ден обръща живота на всички. Но повече на някои хора.

Евгений Генчев ни среща с децата на прехода.

Ангел и Елена са първи братовчеди и двамата са родени на 10 ноември 1989 година. Те не са живели нито един ден от предишната епоха. 

Ангел се занимава с видеопродукция, реклами. Елена е в майчинство, хобито й е йога. Двамата не се обръщат много към миналото и значението на датата, на която са родени, просто празнуват рождения си ден. 

Ангел е с активна гражданска позиция - участва в протести, гласува, ваксиниран е, но не вярва, че е нужно да се нагнетява напрежение и да има разделение по въпроса между българите.

Елена смята, че свобода е да имаш възможност да се занимаваш с това, което ти харесва, а държавата да помага, не да създава трудности.

Величко Конакчиев е журналистът от БНР, който прочита новината за падането на Тодор Живков.

Той признава, че малко му е треперел гласът, когато го е правил, вълнението си спомня и до днес.

За обстановката в радиото, месеци след събитието, журналистът споделя, че е трябвало да се преодолява страха преди наистина да се усети промяната в медията.

Вижте повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.