Казусът остава с много въпросителни

Втори ден продължават споровете за 228 машини за гласуване, които се намират под охрана в столичен склад. Те са извън бройката от 1 600 устройства, които държавата купи допълнително за изборите на 14 ноември.

МВР ЗА 228-ТЕ МАШИНИ: Съхраняват се отделно и няма да се използват за вота

Казусът остава с много въпросителни. Първо от МВР увериха, че тези устройства не могат да са причини за опорочаване на вота.

„Тези машини са собственост на „Сиела“. Те са допълнително доставени от тях. Тези устройства са били отделени и няма да бъдат ползвани. Не са сертифицирани от ЦИК”, обясни директорът на ГД „Национална полиция” ст. комисар Станимир Станев.

В казуса се намеси и прокуратурата. От там разкриха, че в петък са получили сигнал от фирмата доставчик на машините „Сиела Норма” за „неправомерни действия от служители на МВР”. Заради това и са започнали проверка.

Томов: ЦИК няма да допусне несертифицирани машини на вота

Друг е прочитът на силовото министерство. От там отговориха - въпросният сигнал не е срещу униформените, а само се казва, че те не са допуснали камиона с машините да напусне склада. Заради това и от МВР обявиха - съобщението на прокуратурата е тенденциозно.

Разяснения дойдоха и от „Сиела Норма”. За това че те са се оплакали не от МВР, а от решение на ЦИК, с което не се позволява разпечатването на въпросните 228 машини. NOVA разполага със сигнала от „Сиела”, където пише, че без правно основание председателят на ЦИК е разпоредил задържането на машините да продължи.

На този фон от ГЕРБ продължават да твърдят, че с тези 228 машини може да се манипулира вота. „Ние след пет дни имаме избори. Какво дирят при нашите машини 228 други – несертифицифани, неодобрени, фалшиви. Аз аз не мога да разбера от кога частна фирма се ползва с полицейски ескорт и се съхраняват в склад, който полицията пази”, посочи Бойко Борисов.

Казус с 228 машини за гласуване предизвика напрежение (ОБЗОР)

Отговор дойде и от ЦИК. Въпросните 228 машини няма да бъдат използвани на предстоящите избори. „Те нямат отношение към изборите, които предстои да бъдат проведени. Няма да бъдат използвани. ЦИК ще вземе всички мерки, за да гарантира, че тези машини няма да се използват”, категоричен е говорителят на Комисията Цветозар Томов.

По думите на Томов - отговорите защо тези машини са този склад трябва да даде фирмата доставчик.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.