Коментар на имунолога Богдан Петрунов

Антителата, които се създават в резултат на контакт с вируса, могат да бъдат два типа. Първият са антитела свидетели. Те показват, че сте били в контакт с COVID-19, но не предпазват от заразяване. Тези, които изпълняват важната функция, са вирус-неутрализиращите антитела. Това обясни в студиото на „Здравей, България” имунологът Богдан Петрунов. Той категорично заяви, че наличието на антитела не е предпоставка за издаване на зелен сертификат. 

Над 300 души с COVID-19 са постъпили в болница за последното денонощие

По думите му не е ясно какво количество антитела ни предпазва от заразяване, защото това зависи от индивидуалната реактивност на имунната система.

„Още когато получихме първите ваксини, ясно беше написано в характеристиките им, че те не предпазват от заразяване, а помагат да прекарате вируса по-леко. Въпреки това, има малък процент хора - 8 на сто от човешката популация, които не реагират на антигенен стимул. Тоест, имунната система не реагира на ваксината", обясни специалистът.

След разследване на NOVA: Ще има ли наказани за фалшивите сертификати

Според него вероятно ще се наложи да се имунизираме срещу коронавирус всяка година. Имунологът бе категоричен, че хората с автоимунни заболявания задължително трябва да се ваксинират. По думите му бременните жени също могат спокойно да си поставят ваксина.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.