Темата коментираха д-р Николай Брънзалов и адвокат Мария Петрова

Разследване на NOVA разкри мащабна схема за издаване на зелени сертификати на неваксинирани. Един от тях струва 450 лева. Фалшивите документи се получават само за два дни. Според посредник на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар.

РАЗСЛЕДВАНЕ: NOVA разкри мащабна схема за издаване на зелени сертификати

Изненадата е, че посредникът е кандидат за народен представител. Именно той комуникира с екипа ни в схемата за търговия със сертификати. Последва и реакция от прокуратурата. Говорителят на главния прокурор заяви, че ще бъде поискан имунитетът на кандидата за народен представител, за да бъде разследван. А от партията, от чиито листи е кандидатът, обещаха да го изключат още днес.

Посредникът, представил се за Величко Георгиев, е народен представител, обясни директорът на „Национална полиция” гл. комисар Станимир Станев. За схемата екипът на NOVA разбира от бизнесмена Андрей Бъчваров.

„Мой приятел си отиде. Човек с фалшив сертификат се оказва положителен, зарази го, той беше с диабет и си отиде”, споделя той.

Как работи схемата за фалшиви сертификати, разкрита от NOVA

С Величко първо се свързва самият Андрей. Представя се за работодател, който иска да изкара сертификати на служителите си. Разбират се Андрей да изпрати снимки на личните карти на трима свои служители на първо време. За целта на разследването Андрей представя репортер за свой служител. От разговорите става ясно, че Величко работи със старша сестра, която през уикенда е в мобилните пунктове в моловете, а през седмицата - в поликлиника.

Срещу сума от 1 350 лева получаването на автентични сертификати на неваксинирани само за два дни не се оказа трудно. Работи се с еднодозовата ваксина на "Янсен". Парите се дават на друг посредник, който работи с други медици – в пъти по-експресно.

След няколко дни екипът ни получава три 100-процентови сертификата, които се изтеглят от Националната информационна система на Здравното министерство. Сертификат за ваксиниране получава и българка, която се намира в Украйна. Величко Георгиев посочва дори име на медик, който стои зад тези три сертификата. Екип на NOVA потърси лекарят за коментар по телефона, но тя не отговори на обажданията. За разследването екипът ни сезира МВР и Прокуратурата.

Мъжът, подал сигнала за фалшивите сертификати: Това е опит за непредумишлено убийство

Според зам.-председателя на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов тези хора са доказано виновни и е напълно постижимо да бъдат наказани.

„БЛС се разграничава от действията на такъв тип колеги. След решение на съда, такъв човек не може да практикува. Той е извършил престъпление”, добави той.

Адвокатът по медицинско право Мария Петрова посочи, че тези престъпления са документални.

„Не винаги законът предвижда лишаване от права. Има основно два механизма това да се случи. Едната възможност е да има влязла в сила присъда, която да налага отнемането на правата. Ако говорим за престъпление, когато лекар дава фалшиво свидетелство за здравето на някой, тогава законът не предвижда отнемането на права. Имайте предвид, че тук говори и за фелдшери и медицински сестри. Те също носят отговорност. Другата опция някой да бъде лишен от права е чрез Етичната комисия на БЛС. За съжаление ние имаме нужда от ревизия и на Етичния кодекс, и на правилата”, добави тя.

 

 

На санкция подлежат и тези, които са си платили за фалшив сертификат.

„Много трудно ще е да се провери и докаже, че не сте ваксиниран. Издаването на този документ не е толкова лесно. Лицето обаче няма как да бъде тествано дали е ваксинирано, или не, освен ако не бъде хванато на място”, добави адвокат Петрова.

НФСБ се събира на извънредно заседание

„Лечебното заведение подава заявка към РЗИ, когато събере достатъчен брой хора, които искат да се ваксинират. Тази заявка се дава в РЗИ срещу конкретни данни. Ваксината се получава при определен ред, съхранява се по определен ред. При започване на поставяне на ваксината, тя се вади, за да достигне определена температура. На пациента се пуска амбулаторен лист, той подписва и документ за информирано съгласие, че ще му се постави тази ваксина. След като се постави ваксината, информацията се изпраща в Информационната здравна система”, обясни д-р Брънзалов.

Според него да се изхвърля ваксина, както са правели участниците в схемата, е кощунство. Той е на мнение, че единственият начин да се хване фалшив сертификат е, само когато фалшиво ваксиниран се разболее с коронавирус. Медикът посочи, че той също е имал случаи на ваксинирани, които са се разболели, но процентът им  е бил твърде нисък.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.