Зрители изпратиха до NOVA десетки сигнали за нередности

След жестоката катастрофа с камион, която стана преди дни на магистралата към КПП - Калотина. Десетки зрители изпратиха сигнали до NOVA за опасни ситуации в този участък. Магистралата край Сливница в посока Калотина. Там в сряда сутринта камион излиза от колоната с паркирани тирове и в него се удрят две коли. Граничен полицай загива на място. Петима са ранени.

Не само в сряда, а всеки ден опашката от тирове в аварийната лента е километрична. И докато ограничението в участъка е 110 километра в час, а преминаващи коли не липсват, шофьори на камиони се разхождат по пътя. Говорят си, облегнати на мантинелата. Правят си обяд в активната лента.

Тежка катастрофа със загинал на пътя София - Калотина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Поне два пъти в седмицата в колоната се нарежда и Станимир. “Aбсурдно е, виждате сами. Tук в аварийната лента, няма тоалетни, няма нищо. Просто непоносими условия”, твърди Станимир Милушев, шофьор на тир.

На импровизирания паркинг за тирове, където няма елементарни неща като тоалетна, например, няма и контейнери за смет. Затова и канавката на практика се е превърнала в сметище.  Григор чака в тези условия от 8 часа. Сметнал е, че му остават още толкова, докато мине границата. „Почти всяка седмица е така. Не работят ли долу - не знам, не знам. Един кантар, два кантара пуснат, за толкова много камиони два кантара нищо не е”, твърди Григор Григоров, шофьор на тир.

Спират движението на пътя Калотина – Драгоман

Съседите ни от Турция и Сърбия казват, че никъде другаде не се налага да чакат насред магистралата, освен у нас.

Отговорните институции – МВР и Агенция „Пътна инфраструктура”, отказаха да застанат пред камерата ни. От вътрешното министерство заявиха, че тировете се отбиват заради, цитирам: „липсата на паркинги и затруднения с пропускливостта на граничния пункт Калотина и след заповед и съгласуване с АПИ”. А в писмена позиция до NOVA, от Пътната агенция посочват, че организацията на движение е работа на КАТ и Гранична полиция.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.