Няколко хиляди чужденци са блокирани на границата

Полша обвини руския президент Владимир Путин за кризата с мигрантите. Няколко хиляди чужденци са блокирани на границата между Полша и Беларус. Премиерът Матеуш Моравецки каза, че те са изпратени там от режима на Александър Лукашенко, но истинският автор на плана е Владимир Путин. 

Полша затвори основен граничен пункт с Беларус

На извънредно заседание на полския парламент премиерът каза, че целта на Русия и Беларус е по всякакъв начин да дестабилизират Европейския съюз. Той определи ситуацията като „нов тип война, в която хора са използвани като жив щит”. Моравецки каза още, че кризата е изцяло режисирана и не изключва вариант Беларус да се опита да предизвика по-мащабен инцидент.

Русия отговори, че кризата с мигрантите е резултат от военните кампании на Запада в Близкия Изток. Според Моксква след като Европа плаща на Турция да спира мигрантите, трябва да плати и на Минск. 

„Ако да не дава Господ направим някаква грешка, ако стъпим накриво, това незабавно ще въвлече в този водовъртеж Русия. Най-голямата ядрена сила на света. Аз не съм луд. Разбирам до какво може да доведе всичко това. Няма никакъв героизъм да грабнем автоматите и да отидем на полската граница. Разбира се, че не. Знаем своето място, но също така не можем да просто да им коленичим”, каза президентът на Беларус Александър Лукашенко.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.