За останалите фирми приспадането в сметките започва от понеделник

Между 75 и 80% от бизнеса ще получи компенсации за високата цена на тока чак през декември, обяви държавата. За останалите около 20% от фирмите, обаче от понеделник започва приспадането в сметките.

Димитър Людиев е собственик на хлебозавод в Бургас. От август насам сметките за ток скочили драстично. „През септември сме платили 255 лв. за мегаватчас. За октовмри фактурата е 386 лв., това е 131 лв разлика. Вече не сме на предела, на крайностите сме”, коментира той.


Така заради високото напрежение в цената на тока и други консумативи, се е наложило и поскъпване на хлябът. „Брашното се вдигна с 20%. Всички консумативи се вдигат. За горивата да не говорим”, допълва Людиев.

Между 75 и 80% от фирмите, сред които е и тази пекарна, няма да получат компенсациите си от 110 лв. за мегаватчас веднага, а накуп със сметката за ноември. „Аз в понеделник какво ще правя? Как ще платя тока? Не знам заеми ли ще тегля, какво ще правя, за да го покрия това нещо?”, казва Димитър Людиев.

Живков: Започва подписването на договори с бизнеса за компенсациите заради скъпия ток

„За съжаление изчаквайки ЕК, една част от клиентите си получиха фактурите и тази помощ няма да бъде отразена в тях. Те ще я получат с плащанията на сметктие за месец ноември”, заяви министърът на енергетиката Андрей Живков.

На практика исканото одобрение от Брюксел забави и изплащането на средствата с една седмица, призна Живков. Отговоът на ЕК обаче показва, че тези пари не се броят за държавна помощ и питането не е било необходимо. „От понеделник нататък започва реалните плащания към търговците”, обяви министърът на енергетиката.

СКЪПИЯТ ТОК: Държавата компенсира бизнеса със 110 лева за мегаватчас

Парите са 450 милиона лева, като от тях ще могат да се възползват около 630 хил. небитови потребители, които ползват ток на свободния пазар.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.