Отношенията между двете най-големи икономики в света напоследък се влошиха

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе очаквана виртуална среща на високо равнище с китайския си колега Си Цзинпин в понеделник, като и двете страни ще дадат знак, че няма да отстъпят от позициите си по въпроси от първа необходимост като Тайван.

Байдън: Си Цзинпин направи голяма грешка, пропускайки G20 и COP26

Отношенията между двете най-големи икономики в света напоследък се влошиха, по-специално по отношение на Тайван - самоуправляваща се демокрация, за която претендира Китай, който миналия месец извърши рекорден брой въздушни демонстрации с бойната си авиация в близост до острова.

Вашингтон неведнъж е сигнализирал за подкрепата си за Тайван пред лицето на китайската агресия, но Съединените щати и Китай постигнаха изненадващо споразумение за климата на срещата на върха в Глазгоу.

САЩ и Китай подписаха декларация за борба с климатичните промени

"Двамата лидери ще обсъдят начините за отговорно управление на конкуренцията между двете страни, както и начините за съвместна работа там, където интересите ни съвпадат. През цялото време президентът Байдън ще излага ясно намеренията и приоритетите на САЩ и ще бъде ясен и откровен относно нашите опасения по отношение на Китай", заяви в петък в изявление говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Виртуалните разговори ще се проведат "вечерта" в понеделник във Вашингтон - което означава рано във вторник в Пекин, обяви тя. Байдън и Си са разговаряли по телефона два пъти, откакто ветеранът демократ се настани в Белия дом. Двамата се срещаха често, по времето когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама, а Си беше вицепрезидент на Ху Дзинтао.

Байдън се надяваше да се срещне с китайския си колега по време на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Рим, но китайският лидер не пътува от началото на пандемията от коронавирус и вместо това се съгласи на виртуални разговори до края на годината.

77 държави се ангажираха да премахнат постепенно въглищата

"През последните 10 месеца неведнъж съм отбелязвал, че отношенията с Китай са сред имащите най-големи последствия и същевременно най-сложните, които имаме. В тях има различни елементи - някои от тях са свързани със сътрудничество, други - с конкуренция, а трети - с противопоставяне, и ние ще управляваме и трите едновременно", заяви в петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В събота китайският външен министър Ван Ий и Блинкен проведоха подготвителен телефонен разговор за срещата на върха. Ван казал на колегата си, че всяка от страните трябва да измине половината път и да се срещнат по средата на пътя на срещата Си-Байден, съобщи китайското външно министерство. Ван също така е казал на Блинкен, че Вашингтон трябва да спре да изпраща "неверни сигнали" относно статута на Тайван.

"Конкретни резултати" от срещата на върха са малко вероятни, заяви говорителката на Белия дом Псаки. Вместо това Вашингтон разглежда срещата като начин за "определяне на условията, според нас, за ефективно съревнование". Псаки заяви пред репортери: "Президентът със сигурност няма да се въздържи в областите, в които е загрижен". Тя също така заяви, че "интензивната конкуренция" в двустранните отношения изисква "интензивна дипломация".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС