Производството срещу нея започна след сигнал

КПКОНПИ не е открила конфликт на интереси по отношение на Мая Манолова-Найденова, в качеството й на народен представител в 45-ото Народно събрание, съобщиха от комисията. Производството срещу нея е започнало по сигнал, в който се твърди, че тя, като председател на Временна комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходване на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години, не е ревизирала периода 2013-2016 г., тъй като през това време министър на отбраната е бил нейният съпруг.

От КПКОНПИ посочват, че при гласуването на народните представители е било определено обхватът на проверката да е за последните четири години, а впоследствие да премине и към по-ранен период. По този начин е било установено, че предложението не изключва времето, през което съпругът на Манолова е участвал в състава на Министерски съвет и липсва частен интерес от нейна страна или на свързано с нея лице.

КПКОНПИ: Шефът на МБАЛ „Лозенец” сключил договор сам със себе си

Също така КПКОНПИ съобщава, че Върховният административен съд е потвърдил решение на Административен съд - Пазарджик, с което частично се оставя в сила решение на комисията от 2020 г. за конфликт на интереси по отношение на кмета на Община Ракитово Костадин Холянов. След решението на ВАС, което е окончателно, Холянов може да бъде отстранен от заемания пост, посочват от КПКОНПИ.

Срещу Холянов в комисията се водят още две производства за конфликт на интереси.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА