На доц. Радосвет Горнев е наложена глоба

Изпълнителният директор на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД доц. д-р Радосвет Горнев е сключил договор сам със себе си. Това е установила проверка на КПКОНПИ за конфликт на интереси, съобщават от Комисията.

Производството е започнало по сигнал, в който се твърди, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и на 9 юли е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на „работодател“ и „служител“ - т.е. сам със себе си. В хода на проверката на сигнала са изискани документи от Министерството на здравеопазването и от МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

Новият шеф на болница "Лозенец": Погасихме над милион и половина просрочени задължения

Установено е, че в качеството си на заемащ висша публична длъжност доц. Горнев е упражнил правомощия по служба в свой интерес. Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли, на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиниката по хирургия и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на ЗПКОНПИ. Установено е също, че на 9 юли е подписал допълнително споразумение сам със себе си, по което получавал възнаграждение.

И при двете му действия медикът е трябвало да си направи самоотвод, отбелязват от КПКОНПИ. Вместо това, той е действал в свой интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси. С решението на КПКОНПИ му е наложена глоба от 10 000 лв.

КПКОНПИ иска възобновяването на над 300 дела за конфискация

Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За доц. Радосвет Горнев, приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила, подчертават от Комисията.

А самият доц. Горнев коментира случая в социалните мрежи. Той съобщи, че разбрал за решението на КПКОНПИ от медиите и до него не било изпратено писмо.

"Факт е, че в качеството ми на изпълняващ длъжността изпълнителен директор на МБАЛ „Лозенец“ до провеждане на конкурс съм обект на чести проверки от различни институции. Приемам това като признак на държавност и желание за добра работа на институциите. Поради факта, че съм запознат само от медиите и не съм получил все още Решение на КПКОНПИ, не мога да коментирам нито съдържанието му, нито мотивите на комисията. След като се запозная с Решението, ако се налага, ще го оспоря пред компетентния български съд по съответния процесуален ред", заявява доц. Горчев.

Вижте целия коментар на директора на болница "Лозенец": 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.