ВАС обяви разрешителното за строеж за незаконно

Инвеститорът на проекта "Алепу вилидж", станал известен като „подпорната стена”  ще съди  България  в Страсбург. Той обяви това, след решението на върховния административен съд, което потвърди, че разрешителното за строеж на Алепу е незаконно. Според съдиите разрешението за строеж е издадено незаконно. Причината - инвестиционният проект не е издаден на реалния възложител на строежа.

ВАС потвърди: Разрешителното за строеж в местността Алепу е нищожно

„При положение че сме в държава,в която се строят магистрали без строителни разрешения,да отменяш строително разрешение на обект, за който искам да ви обърна внимание - извън съгласуваните проекти, няма отклонение от действащите строителни книжа”, твърди инвеститорът Стоян Василев. Той смята,че решението на съда поставя под риск легитимността на много други действащи разрешителни за строеж в страната.

Еколози,които протестираха срещу „подпорната стена”  са доволни. „Самият проект страда от редица много тежки пороци по националното законодателство,свързано с околна среда, с устройство на територията и строителство”, заяви екологът Спас Узунов.

РАЗВРЪЗКА НА "АЛЕПУ": Задържаха германците, нагазили в дюните с кемпер (ВИДЕО+СНИМКИ)

След решението на съда,възниква и въпроса за  съдбата на  „ къщичките за птици”. „Какво ще се случи с до тук изграденото,защото - ако остане така - никой не печели. Нито печели инвеститорът,нито печели общината,нито печелят туристите,нито печелят нашите деца, които ще растат”, категоричен е Христо Бардуков, жител на Созопол.

„Трябва да бъде премахнато, като същевременно бъдат възстановени характеристиките на терена, който е бил преди започването на строителството”, посочва Спас Узунов- еколог.

Личев: Инвеститорът на „Алепу” е предвиждал изграждане на курортен комплекс

„Това е нещо, което аз категорично няма да направя,тъй като не мога да поема риска свлачището да се  активира отново, да повлачи плажа,пречиствателната станция, пътя”, твърди инвеститорът.  Затова ще заведе дело в Страсбург срещу България и ще търси обезщетение. „Обаче цената ще я плати община Созопол, като отдел „Архитектура и градоустройство” - мисля, че е при тях, където са издали строителното разрешение. И ви уверявам,че цифрата ще бъде 8 цифрена в евро. За съжаление ще я плати Община Созопол”.

Кметът на Созопол засега се въздържа от коментар по темата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.