Поводът е опитът за убийство на Сергей Скрипал

Великобритания обяви, че предстои публично разследване за смъртта на жена, отровена нервнопаралитичното вещество "Новичок" след опита за убийство с това вещество на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предаде Ройтерс.

Доун Стърджис почина от отравяне с "Новичок" през 2018 г., след като нейният приятел намерил и й подарил флаконче от парфюм, в което, според британската полиция, смъртоносното вещество е било внесено в Обединеното кралство. Прокуратурата във Великобритания обвини задочно трима агенти на руската разузнаване в опит за убийство на Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Великобритания повдигна обвинения на трети руснак заради случая "Скрипал"

"Това е важна стъпка, за да се гарантира, че семейството на Доун Стърджис ще получи отговорите, от които се нуждае", казва британският министър на вътрешните работи Прити Пател, цитирана от Ройтерс.

Навални отровен с „Новичок“ от същата лаборатория, изготвила отровата за Георги Марков?

ТАСС припомни, че през 2015 г. в Лондон се състоя публично разследване по делото за смъртта на бившия руски агент Александър Литвиненко, починал след отравяне с полоний.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.