Това става ясно от разследване на The Insider, Bellingcat и CNN с участието на Der Spiegel

Съвместно разследване на The Insider, Bellingcat и CNN с участието на Der Spiegel установи имената и чиновете на служителите на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са отровили опозиционера Алексей Навални с „Новичок“.

Освен това в хода на разследването се оказва, че бойното отровно вещество е било разработено от същата лаборатория, в която е разработен куршумът с рицин (малко топче с два отвора), използван за отравянето на българския писател дисидент Георги Марков в Лондон през 1979 г., пише The Insider, цитирани от „Монитор”.

Навални: Не се съмнявам, че Путин е наредил да ме отровят

Както се оказва, отравянето на Навални в Томск е било вече втори опит; два месеца по-рано същите служители на ФСБ направили опит за да отровят опозиционния лидер в Калининград и едва не убили съпругата му Юлия Навалная. Ключовата роля в покушението е била изиграна от специално подразделение на Института по криминалистика на ФСБ.

След като The Insider и Bellingcat успяха да установят чрез анализ на телефонните обаждания на отровителите на Скрипал, че служители на ГРУ са получили „новичок“ от НЦ „Сигнал“, стана възможно да се разследват и други отравяния. Анализирайки данните за телефонната активност на директора на Научния център „Сигнал“ Артур Жиров, получени от Bellingcat, е станало възможно да се идентифицират редица служители на ФСБ, които редовно комуникират с него. По този начин разследващите са стигнали до Института по криминалистика на ФСБ, чиито служители, както показват данните, са били основните извършители на отравянето на Навални.

Става дума за група от най-малко осем оперативни работници на ФСБ от секретен отдел на звено, работещо под прикритието на Института за криминалистика на ФСБ (известен също като НИИ-2 ФСБ или подразделение 34435).

Навални в първото си видео интервю след изписването: Отровиха ме, защото съм заплаха (ВИДЕО)

Институтът по криминалистика на ФСБ, създаден през 1977 г. като високотехнологично разследващо звено на КГБ, е обширна организация, която предоставя услуги, чийто диапазон вариира от тестване на полиграфи и разпознаване на глас и лица до роботизирано разминиране. Подразделението е изиграло ключова роля в разследването на всички големи инциденти през постсъветския период - като взривовете на жилищни сгради през 1999 г., катастрофата на подводницата „Курск“, заложническите драми в Nord-Ost и Беслан, както и атентатите в метрото в Санкт Петербург.

Това звено на ФСБ е заявявало и за някои по-езотерични постижения, като например способността да се определя ръста на човек по гласа и... обстоятелствата от последните дни от живота на Исус Христос, пише The Insider.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.