Руският опозиционер обвинява руския президент, че е разрешил производството на смъртоносни вещества в тайни лаборатории

Руският опозиционер Алексей Навални даде интервю за испанското издание EL PAÍS, в което обвинява президента Владимир Путин, че е разрешил производството на смъртоносни вещества в тайни лаборатории. Навални поставя Путин на върха на държавна групировка, която екзекутира политически дисиденти. "Не се съмнявам, че Путин е наредил да ме отровят", казва той в интервюто.

44-годишният адвокат се почувства зле на 20 август по време на полет между Сибир и Москва в резултат на опит за отравяне с "Новичок" - вещество, създадено от Съветския съюз през 70-те и 80-те години. 

Навални в първото си видео интервю след изписването: Отровиха ме, защото съм заплаха (ВИДЕО)

Неговият случай предизвика дипломатическа буря срещу Москва. Въпреки че Кремъл отхвърли обвиненията, Европейският съюз наложи санкции на близкия кръг на Путин след отравянето.

Три месеца след напускането на болница в Берлин, където повече от месец беше между живота и смъртта, Навални дава първото си интервю за испанска медия.

Обвинението си към Путин, Навални мотивира така: "Базирам се на много прост факт: "Новичок" е най-токсичното вещество, изобретено от човека. За производството му е необходима държавна лаборатория. Огромни усилия на държавата. Това е химическо оръжие. Москва обяви през 2017 г. унищожаването на химическото си оръжие. Следователно, въпреки че официално в Русия няма "Новичок", той може да бъде произведен в тайна лаборатория по директните заповеди на Путин. Това е като случая с нападението в Солсбъри (опитът за отравяне през 2018 г. на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия)".

Навални: Путин стои зад отравянето ми (СНИМКА)

Що се отнася до предполагаемите мотиви за заповедта на Путин, Навални казва: "Путин иска да бъде царят на Русия. Не обича противниците. И счита нашата организация и всеки, който съобщава за корупция, за опасност. Той смята, че чрез моето убийство ще прекрати дейността на организацията ми. Трудно е да се разбере какво точно мисли. Моето отравяне не е първото и няма да е последното. Путин дойде на власт преди 20 години. Това е твърде много време. Повярвал е, че може да прави каквото си иска".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.