Производители са на ръба на фалита

Цените на млечните продукти са скочили с повече от 10-15% за последната година, но съвсем скоро можем да стане свидетели на още по-голям ръст, защото производители са на ръба на фалита.

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Владислав Михайлов всичко е започнало с резкия скок на цената на тока. "Впоследствие скочиха цените и на газта и горивата. Фуражите също са на рекордно високи цени. Преди година литър сурово краве мляко се продаваше на цени между 65 и 70 стотинки, в момента сме на 80 и 85, започва да се говори при големите фермери за 90 стотинки. Това е без транспорт и охлаждане", обясни той.

Спирала от кредити: Когато клиентите намаляват, а лихвите растат

По думите му производителите разбират, че колкото повече вдигат цените, толкова по-непродаваем става продуктът, но нямат друг избор, защото са в безизходица. "Някои смятат, че по-добре да спрат да работят и да подновят дейността си през пролетта", заяви Михайлов. И допълни, че на всеки две седмици цените се преизчисляват.

Според него изходът е държавно подпомагане.

На този фон цените на колбасите също скачат. Румяна Добрева от фирмата-производител на горнооряховския суджук подчерта, че суровината за суджука - говеждото месо, се е вдигнало с около 30-35%. "Обвивката и подправката също бележат ръст. Цената е 28 лв. на килограм, тя обаче вече е недостатъчна, защото продуктът се произвежда за 20 дни. През това време има разход на ток, време, хора и ресурс", сподели тя. И допълва, че 35 техни обекта са преустановили дейността си.

Репортери: Димитър Иванов и Мартин Георгиев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК